Thursday, 8 October 2015

Begedil



lelaju F1 kak ton update

sebuk nye le hai. malam-malam pun masih buat keje opis kat rumah. sambil jadi cek-e-gu sambil bukan laptop siapkan segala report. dulu report semua save kat server, sekarang semua pun save kat desktop. senang nak update di mana saja berada

khamis minggu depan surut sikit kot kesebukan jadi cek-e-gu. pt3 dah habis jadi satu tugas dah selesai



kak ton suka begedil ikan tenggiri yang boss kepada boss kak ton ajar, rasanya dekat 10 tahun dah kot resepi senang ni. memang dia tau kak ton selalu masak, kitoarang pun suka tukar-tukar resepi. dia kata dia dengar dalam radio masa on the way ke opis

tq pek fong



sukatan tak de. tak menyempat-nyempat kak ton sukat bahan-bahan dia. tapi trust me, ikut naluri sendiri mesti jadi punya

anggaran 2 potong ikan tenggiri - gaul dengan sikit cuka dan garam, lepas tu kukus hingga masak. angkat dan asingkan tulang dan isi. tulan sila buang ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian

anggaran 4 biji kentang - potong wedges dan goreng. orang kata kalau rebus, begedil selalu pecah bila goreng. kak ton pun setuju berdasarkan pengalamans sebelum ni. angkat dan sejukkan, lepas tu hancurkan. satukan dengan ikan

potong bawang merah dalam 2 ulas dan sikit halia. goreng sampai kekuningan, campurkan dalam adunan ikan tadi. masukkan potongan daun bawang dan garam. gaul sebati

kadang-kadang kak ton masukkan juga serbuk lada putih

bentukkan begedil, salut dengan telur yang diperasakan dengan garam. goreng sampai kekuningan

selalunya kak ton buat dan bentukkan siap2, simpan dalam peti ais untuk bajet 3-4 kali makan. sebabkan seisi keluarga lain tak suka sangat, makan untuk diri sendiri je



No comments:

Post a Comment