Thursday, 3 March 2016

Udang Masak Tiga Rasa yang Sedap



sedap betul dapat makan udang laut yang segar. manis lain macam tau

hari tu balik melaka, sempat beli udang segar ni. tak de besar sangat bentuk badan dia tapi sebabkan fresh, nyam nyam sangat

mak mertua masakkan masak lemak udang campur kobis masin. fuh... tadah peluh dengan baldi. habis ujung baju basah. bukan ayak idong tapi peluh, pedas membara. lepas makan macam duduk kat gurun sahara sambil pakai bikini bintang-bintang




Udang Masak Tiga Rasa
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1/2 kg udang kertas
2-3 sudu besar cili kering kisar
1 batang serai - ketuk
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato 
1 sudu besar kicap 
2 sudu besar sos tiram 
Garam dan gula secukupnya 
1 labu bawang besar - mayang 
1 biji cili merah - hiris

Bahan kisar:
5 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas

Cara-cara:
Tumiskan bahan bahan kisar, cili kisar dan serai sehingga terbit bau. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan sos tomato. Tambahkan sedikit air dan kacau perlahan.

Masukkan udang, bawang besar dan cili merah. Kacau rata-rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Sedia untuk dihidangkan. Tabur dengan daun bawang atau daun sup. 


sedap sangat. cukup semua rasa

kalau ada salad, mesti lagi menyelerakan. tak sempat nak sopping, mengejar masa sangat sekarang ni





2 comments:

  1. waa, tmbh satu menu untuk udang..
    selalu asyik xtahu nak masak ape untuk udang..
    nanti boleh la cuba..

    ReplyDelete