ni first time nak makan penne ni. nampak cantik je dalam plastik masa jalan-jalan beli barang rumah. asyik-asyik spageti je, tekak nak cuba yang baru pulak. kasi tekak happy sikit
intai-intai resepi dalam tenet untuk jadikan sumber inspirasi. kebanyakan resepi lebih kurang sama jadi pandai-pandai le nanti kak ton adjust
dapat perhatian anak-anak jugak sebab ada udang dan sosej tu. kalau tak de daya penarik, berpenne le bijik mata kak ton makan sorang diri
kebanyakan resepi guna capsicum tapi malang betul le kak ton. berapa lama mencarik capsicum, semua kedai pun tak de. ni le yang malas ni, bila nak bukan main berterabur lagi depan biji mata. siap orang buat main boling lagi. bila nak guna, harei yang berjumpa. rasa nak ambik teksi pergi cameron terus
Bahan-bahan
500 gram penne, rebus ikut arahan dalam bungkusan
1 mangkuk kecil hirisan ayam
1 mangkuk kecil udang yang dibuang kulit
3 batang sosej potong menyerong
6 cendawan butang - potong nipis
1 biji tomato - dadu
1 biji bawang besar - dadu
1 sudu kecil lada hitam yang ditumbuk halus
4 sudu sos cili
1 sudu sos cili
1 biji capsicum kuning dan merah patutnya tapi kak ton guna cili biasa je
Daun sup untuk hiasan
Tumis bawang sampai layu. Masukkan hirisan ayam dan goreng. Goreng hingga masak
Tambahkan penne yang dah direbus, cendawan, tomato, lada hitam, capsicum kalau wujud. Gaul sebati
Campurkan sos cili, sos tomato, udang. Perasakan garam. Boleh tambah sikit air rebusan penne tu kalau nak sikit berkuah
Dah siap penne kononnya
kak ton tamak sangat, habis sepaket 500 gram. dah le jadi sampai satu kuali besar. Boleh ajak suku kampung berkelah
Nasib le idea bijak kak ton datang, asingkan sebekas untuk budak-budak kat nursery. tak de pembaziran wujud
No comments:
Post a Comment