kak ton ni penggemar dessert. pantang le nampak dessert, mesti hati tertawan
mmmmmmmmm..... sedapnya kalau dapat makan dessert. mungkin tu badan mengembang tak sudah-sudah. desset kan selalunya bergula, gula kan penyebab mok mok
resepi senang lenang ni kak ton dapat dari chef astro. sekarang semuanya di hujung jari je
250ml susu segar
25 gram dark choc
1 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastad
kekacang secukupnya
cairkan chocolate dengan kaedah double boiler
apa itu double boiler????
letakkan mangkuk yang berisi chocolate dalam periuk yang dipanaskan atas api. kaedah yang betul adalah air mendidih tu jangan bagi cecah vontot mangkuk
apa itu double boiler????
letakkan mangkuk yang berisi chocolate dalam periuk yang dipanaskan atas api. kaedah yang betul adalah air mendidih tu jangan bagi cecah vontot mangkuk
dalam periuk lain, masukkan susu, gula dan tepung. kacau sebati sampai tepung tak bergumpal. kalau tepung bergumpal, hasil bakal mengecewakan ye. masak sampai adunan pekat
tutup api, masukkan choc cair tadi. kaup balikkan sampai sebati
masukkan dalam bekas comel, simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam
hiaskan dengan kekacang yang dibakar dulu, baru le krup krap
dah siap, tak payah berlenguh kaki ke pasar ramadhan untuk membeli juadah pencuci mulut
dah siap, tak payah berlenguh kaki ke pasar ramadhan untuk membeli juadah pencuci mulut
wah...boleh jadi dessert bebuke nih..nampak sodap tuh!
ReplyDeletekena la pujuk mak suruh buatkan
Deletejuadah berbuka saya juga dessert jeli + dadih = puding roti ...
ReplyDeleteuishhhh, sedap tu
Delete