Tuesday, 1 July 2014

Puding Coklat Mudah



kak ton ni penggemar dessert. pantang le nampak dessert, mesti hati tertawan

mmmmmmmmm..... sedapnya kalau dapat makan dessert. mungkin tu badan mengembang tak sudah-sudah. desset kan selalunya bergula, gula kan penyebab mok mok

resepi senang lenang ni kak ton dapat dari chef astro. sekarang semuanya di hujung jari je




250ml susu segar
25 gram dark choc
1 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastad
kekacang secukupnya

cairkan chocolate dengan kaedah double boiler
apa itu double boiler????

letakkan mangkuk yang berisi chocolate dalam periuk yang dipanaskan atas api. kaedah yang betul adalah air mendidih tu jangan bagi cecah vontot mangkuk

dalam periuk lain, masukkan susu, gula dan tepung. kacau sebati sampai tepung tak bergumpal. kalau tepung bergumpal, hasil bakal mengecewakan ye. masak sampai adunan pekat

tutup api, masukkan choc cair tadi. kaup balikkan sampai sebati

masukkan dalam bekas comel, simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam

hiaskan dengan kekacang yang dibakar dulu, baru le krup krap

dah siap, tak payah berlenguh kaki ke pasar ramadhan untuk membeli juadah pencuci mulut


4 comments:

  1. wah...boleh jadi dessert bebuke nih..nampak sodap tuh!

    ReplyDelete
  2. juadah berbuka saya juga dessert jeli + dadih = puding roti ...

    ReplyDelete