alhamdulillah
kita dah berjaya melepasi 10 Ramadhan
semalam sempat buat puding roti caramel untuk berbuka puasa. kak ton biasanya untuk berbuka suka makan kuih muih, nasi tu kurang sikit. walaupun kurang makan nasi, badan tetap maintain gajah dan badak ye. takdo tanda-tanda menghampiri jennifer lopez
anak-anak kak ton macam biasa jugak, bila suruh makan benda yang lain sikit mesti buat muka buah mengkudu. nak tak nak kak ton sudukan je terus kat mulut diorang
tak hagak-hagak lepas tu kata sedap. tu la, combong lagi. lepas sembahyang isyak, tau-tau semua puding kat atas meja dah lenyap. en.suami yang kurang makan makanan manis pun join sebat sekali
terus kembang idung kak ton, extra 3 inci dari kebesaran biasa
bukan main senang nak membuatnya. lepas ni tak de le istilah roti expired lepak dalam tong sampah. sakit ati tau
sumber : K.Nor
Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ 1cwn susu cair+1cwn air suam
Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ 1cwn susu cair+1cwn air suam
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)
Cara-cara
esen vanilla (1sk)
Cara-cara
Cara membuat gula hangus.
masukkan gula ke
dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit).
Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati
dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je
confirm sedap
tidur dalam senyuman je semalam
wah...tapi saya tak makan kuih manis...tapi ble la buat utk org len makan nanti hehe
ReplyDeleteyg ni tak berapa nak manis
Deleteamboii..sedap sungguh nampaknye tuh...
ReplyDeleteminggu lepas my kaka pun ada buat . pencuci mulut wajib di bulan puasa .
ReplyDeletepencuci mulut yg tak menghampakan
Deletemmg sedap
ReplyDeletesaya tak gheti nak buat.. dan mekaseh sangat kak ton share resepi mudah ni..esok boleh buat terus.. :)
ReplyDeletesaya bukak pose kene makan nasik tewus..tak ley makan ringan2..nanti terus kenyang tak ley makan nasik.. lepas tu..malam terus tak lalu dah.. sudah nya habes puasa..badan tinggal kulit jer.. hahaha
hahahahaha,. betul jugak tu. apa kes nanti berhari raya dengan kulit je kan
Deletefeveret akak juga ni Ida. seloyang sekali hadap..
ReplyDeleteye ke kak. hebat la akak dpt habiskan seloyang
Deletelepas ni pun nampaknya jadi favourite saya