mesti dah boring korang tengok gambar aiskrim tu kan???
sekarang nak belanja agar-agar pandan pulak. one of kak ton punya favourite makanan. yang hijau pun suka, yang coklat pun i like
tekak tiba-tiba terasa nak makan agar-agar. lepas kerja terus cabut tudung, terus beragar-agar. giler plak rasanya kalau tak tanggal tudung kan
feeling ustajjah sungguh kalau masak-masak kat dapur tertutup pun nak pakai tudung
resepi dari kak azlita masam manis
kak ton is rushing maka mari copy je terus resepi dari sana
10gm serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
4 cawan air
200 ml santan kotak+ 50 ml air
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
2 helai daun pandan
pewarna hijau dan perisa pandan
Masak air dengan gula pasir dan daun pandan.
Bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar
dan kacau hingga semuanya larut
Kecilkan api. Masukkan pewarna hijau dan perisa
pandan.
Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur,
garam dan kacau terus hingga mendidih.Guna api sederhana je dan sentiasa di
kacau.
Bila dah siap, tutup api dan bolehlah di tuang
ke dlm acuan kegemaran.
Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk
pukul 9 malam dah elok keras. sedang molek untuk cuci mulut sebelum panjat katil
senang dan sedap
ReplyDelete