hari tu pegi kedai jahit, nak menempah blaus. terselit le biskut ni kat atas rak
maak aih,,, lap peluh dengan harga dia. beli la sebekas lepas kempunan anak-anak. tapi memang bahan nak membuatnya pun mahal jadi tak de le rasa bengang sangat dengan harga biskut ni
tak bole jadi ni. kena buat sndiri, kebetulan semua kacang pun ada lebih buat roti sarang lebah hari tu
walaupun harga bahan mentah, jangan pulak bermimpi nak dapat biskut yang menimbun ya. tak akan dapat double size macam buat semperit maupun choc chip
untuk kudapan seisi keluarga ok la
merujuk pada blog masam manis
200 gram badam keping
100 gram kuaci
20 gram bijan hitam
badam dan kuaci bakar dalam oven, suhu 160 darjah selama 5 minit. tujuan pembakaran ni untuk rangupkan kekacang ye
200 gram tepung florantine
kak ton pakai brand backaldrin. ada banyak kat kedai bakery. sepaket 500 gram ni harga dia RM14.50
guna patchmen saja ya. murah je kertas ni. segulung ni baru RM3.30. boleh guna banyak kali
kalau guna kertas minyak biasa, nanti lepas masak mesti melekat-lekat
masuk semua bahan dalam bekas. gaul rata sampai bersalut sempurna
masuk dalam loyang saiz 14x14 yang dah diletak patchmen paper. ratakan nipis
bakar dalam suhu 160 selama 10 minit. kalau tak cukup perang, tambah sikit lagi masa
lepas keluar dari oven, terus potong ikut saiz yang korang nak. memang akan sikit melekit. bila dah sejuk nanti baru dia mengeras
taraaaa... kejap je dah keras
gembira anak dara kak ton, tak sabar-sabar nak ngap
yippieeee... kak ton adalah ibu yang gembira
sila makan ye anak-anak
kak ton
ReplyDeletepotong pakai pe
eleh, pisau biasa je. main agak2 je saiz
ReplyDeletetapi bila dah keras rasa begitu gmbira dengan bunyinya
mmg mahal sket benda ni..maklum lah sedap n bahan2 pun mahal kan..
ReplyDeleteBETUL TU
Deletememang harga biskut ni agak mahal kan..sye pon suka makan..tapi memang jarang la beli nye..hurmmm
ReplyDeleteSenang je rupanya buat biskut nih..kalo beli mmg mahal..kalo buat jimat sikit..
ReplyDeletetq ye kak ton