assalamualaikum semua
yihaaaaaa.....
dah lama sangat rasanya kak ton tak muncul di khalayak ramai
masa sungguh jealous dengan kak ton
selamat tahun baru 2016, selamat kembali sibuk dengan urusan sekolah anak-anak, selamat menjadi despatch dan driver. kejap sangat rasanya cuti sekolah kali ni, tau-tau dah habis
:(
jarang sangat kak ton beli terung kecuali untuk masak asam pedas ikan. tapi takkan le tiap2 hari nak buat terung kan...kang muntah terung pulak. keluar-keluar je purple
sempena rancangan masak omputeh selalu sangat masak terung, teringin pulak nak makan terung berlado
resepi asal dari cik mat gebu tapi diadjust sikit
2 biji terung panjang dan potong ikut suka sendiri
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah keras
segenggam ikan bilis
3 biji cili merah
semua bahan ditumbuk lumat
2 sudu besar air asam jawa
goreng terung dengan minyak yang panas. toskan dan letak atas kitchen towel untuk serap lebihan minyak
tinggalkan minyak dalam 3 sudu untuk tumis bahan tumbuk. tumis hingga naik bau. masukkan air asam jawa, kacau sebati
rasa dulu sebelum tambah garam sebab ikan bilis dah masin. kang tetiba mata menjuling tak tentu arah
boleh siram sambal atas terung atau gaul sekali terung dalam kuali. kak ton gaul dalam sambal supaya semua sambal kena dengan terung
memang sedap tau tak.......
nyum2
ReplyDeletetak pernah makan terong..tapi masakan nih nampak sedap pulak terong tuh..hehe
ReplyDelete