Friday, 7 October 2016

Chicken Chop


sejak balik dari Sabah, Along tak sihat. 3 kali bawa ke klinik sekali dengan blood test, alhamdulillah semuanya ok tapi badan lemah-lemah. kesian pulak tak de selera nk makan

jadi..... 
mari buat chicken chop untuk meng'up'kan selera makan



kitorang suka yang garing jadi mari goreng 3/4 rentong



ni yang kak ton tak minat. bila nak guna masa tu le tak de. kalau tak nak, menari-nari le ayam tak de tulang ni depan mata

kena la buang tulang-temulang dulu nampaknya

alang-alang ada tulang, tulang tu kak ton rebus masukkan potongan carrot untuk buat stock. hihihihik, chef sangat konon

lepas tu, cucuk-cucukkan ayam dengan pisau dan perap dengan lada sulah dan sikit garam. ketepikan dulu

pukul 2 biji telur dan stand-by tepung kentucky dalam kotak letak dalam pinggan leper, senang nak golek-golek dengan ayam nanti

bila nak goreng tu, golekkan ayam dengan telur lepas tu salut dengan tepung. terus lempar dalam kuali. goreng dengan api sederhana supaya ayam masak dengan elok. jangan rentong di luar tapi berdare di dalam yek

kalau gitu, ayam anda adalah fail




untuk coleslaw

racik halus kobis dan carrot. carrot tu ala kadar untuk kesan warna dan rasa je ye
1 bawang kecik - potong dadu dan halus
3 sudu besar mayonis
1 sudu kecil gula
sedikit garam

campur semua dan simpan dalam peti ais. boleh pegi buat sos lepas ni


untuk sos lada hitam pulak

1 labu bawang holland - potong dadu
3 sudu kecil lada hitam - tumbuk kasar
2 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar sos tiram
8 sudu besar sos lada hitam
2 kiub pati ayam
sedikit air
sedikit butter 
oregano kering
1/2 tin cendawan butang - boleh lebihkan kalau suka

cairkan butter dan tumis bawang hingga layu. masukkan lada hitam, goreng sampai wangi

masukkan tepung gandum, kacau sebati sampai tepung hilang dari pandangan dan mansuhkan rasa tepung. omputeh panggil roux

masukkan kiub ayam, sos lada hitam dan sos tiram. kacau sebati. kalau pekat masukkan air. kak ton pakai stok ayam tadi tu

tambah cendawan butang dan oregano kering. rasa dulu sebelum masukkan garam sebab kebanyakan bahan dah masin

kak ton tak akan bertanggungjawab kalau kejulingan berlaku ye

last sekali goreng le kentang supaya sedap dimakan time panas 



dah siap 5 pinggan chicken chopnye


No comments:

Post a Comment