Friday, 22 May 2015

Puding Roti Bakar & Sos Kastad



demi sebungkus roti yang dah nak expired, maka ni le hasilnya. dari makan dek tong sampah, mari kita tukar jadi puding roti

diorang ni kalau time semangat makan roti, sehari sebungkus pun tak cukup-cukup. kalau mood tak de, tak mandang walau sebelah mata




laki kata manis. "bio lantokkan", kataku di dalam hati

tapi bila dah masuk dalam peti ais, dah sejuk dah tak ketara manisnya tu



resepi dari fb, group 1001 teknik mudahnya buat kuih. tq pada tuan punya

8 keping roti
500ml susu segar *
4 sudu besar gula halus, kak ton guna gula kastor *
2 biji telur *
1 sudu teh esen vanilla *
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis *
2 sudu besar butter, cairkan
3 sudu besar kismis

satukan semua bahan bertanda * dalam mangkuk. pukul sekejap bagi sekata. Koyakkan roti dan masukkan dalam mangkuk tadi. biar sekejap bagi meresap

kak ton masukkan butter dalam loyang, letak atas api sekejap bagi cair

butter cair tu masukkan dalam mangkuk, lepas tu ratakan bakinya segenap loyang. masuk juga separuh kismis dalam mangkuk. taburkan baki kismis atas adunan yang dimasukkan dalam loyang

bakar 35 minit, 160 darjah


Untuk sos

1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula

masukkan semua dalam periuk dan kacau hingga agak pekat

kepekatan ikut tahap kesukaan masing-masing



pagi tadi seloyang dah licin untuk breakfast

ada lagi baki sos kastad, rasanya boleh buat seloyang lagi tanpa perlu buat sos

kesimpulan.... 
boleh buat separuh je sos untuk satu adunan puding roti tu




best 
:)

2 comments: