demi sebungkus roti yang dah nak expired, maka ni le hasilnya. dari makan dek tong sampah, mari kita tukar jadi puding roti
diorang ni kalau time semangat makan roti, sehari sebungkus pun tak cukup-cukup. kalau mood tak de, tak mandang walau sebelah mata
laki kata manis. "bio lantokkan", kataku di dalam hati
tapi bila dah masuk dalam peti ais, dah sejuk dah tak ketara manisnya tu
resepi dari fb, group 1001 teknik mudahnya buat kuih. tq pada tuan punya
8 keping roti
500ml susu segar *
4 sudu besar gula halus, kak ton guna gula kastor *
2 biji telur *
1 sudu teh esen vanilla *
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis *
2 sudu besar butter, cairkan
3 sudu besar kismis
satukan semua bahan bertanda * dalam mangkuk. pukul sekejap bagi sekata. Koyakkan roti dan masukkan dalam mangkuk tadi. biar sekejap bagi meresap
kak ton masukkan butter dalam loyang, letak atas api sekejap bagi cair
butter cair tu masukkan dalam mangkuk, lepas tu ratakan bakinya segenap loyang. masuk juga separuh kismis dalam mangkuk. taburkan baki kismis atas adunan yang dimasukkan dalam loyang
bakar 35 minit, 160 darjah
Untuk sos
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
masukkan semua dalam periuk dan kacau hingga agak pekat
kepekatan ikut tahap kesukaan masing-masing
pagi tadi seloyang dah licin untuk breakfast
ada lagi baki sos kastad, rasanya boleh buat seloyang lagi tanpa perlu buat sos
kesimpulan....
boleh buat separuh je sos untuk satu adunan puding roti tu
best
:)
sedapnya
ReplyDeletemasuk dlm peti pastu makan sure layan kan kak ton
ReplyDelete