Wednesday, 28 May 2014

Salmon with Lemon Sauce



selain dari kambing, stok ikan salmon jugak selalu ada dalam peti ais

maksud kak ton, hirisan daging kambing ye bukannya sekor kambing kak ton simpan dalam peti ais

semua pun kak ton perap siap-siap, simpan dalam bekas. bila keinginan timbul cuma perlu defrost aje




kalau malas nak buat sos putih tu, kak ton perah je dengan lemon. sonang cerita, janji perut kenyang



pelakon utama semestinya ikan salmon. perap dengan serbuk lada hitam, serbuk lada putih, garam, mixed herbs dan daun rosemary

perap dalam 5 minit je cukup, tak payah sampai 1 hari ataupun 2 hari tapi of course kalau perap lama rasa tu meresap sampai ke sendi ikan, jadi lagi sedap le hasilnya

panaskan sikit olive oil dlm non stick pan
goreng sambil dibalik-balikkan
jangan pulak balik-balikkan dengan rakus, kang jadi serbuk pulak ikan tu


jom buat sos pulak

1/2 biji bawang holland, potong dadu
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar butter
sebiji lemon, basuh dan hiris menjadi 4
200ml susu
garam secukup rasa
serbuk mixed herbs
panaskan butter, masukkan bawang holland
kacau hingga layu
terus masukkan tepung gandum, kacau sebati
tuang susu dan kacau
kalau nak senang, kacau dengan whisk
masukkan pulak lemon, serbuk mixed herbs, garam
jangan masin sangat, nanti juling bijik mata tu
kalau tak suka, boleh adjust kuantiti susu





dah siap .... 
jom kita tengok running man dengan tenang. sekarang rancangan favourite seisi keluarga adalah running man

malam minggu selalunya tido depan tivi je sebab running man habis pukul 2.30 pagi, tak kuasa nak merangkak naik atas. kejap terlena, kejap terjaga sebab dek running man




kadang-kadang kak ton rasa masak makanan omputeh lagi cepat dari masakan melayu



2 comments: