tak tau macamana semenjak dua menjak ni kak ton boleh suka makan kambing
dulu bukan main memandang sinis dengan kewujudan kambing. sekarang bau tau penangan dia. tu la ,,,, velagak sangat kan
cubaan menghasut suami dan anak-anak pun berjaya. tiap kali buat lamb mesti ada 4 pinggan bersamaan dengan lapan keping
tak payah tunggu weekend, lepas balik keje pun kak ton boleh sediakan kalau perut memaksa
makanan cara western ni tak de le susah mana pun
perap lama supaya daging bergaul mesra dengan rempah ratus. biar dia berhubungan sumbang lelama
perap kambing dengan sos lada hitam, lada hitam hancur, rosemary, thyme, garam. sos biar lebih sebab nanti kita nak guna jugak, no pembaziran
kiranya ....
segala bahan masakan omputeh ko boleh campak
kak ton perap sekurang-kurangnya sehari. baru rasa power meletop-letops
basuh bayam elok-elok. bayam banyak pasir, kang tak pasal-pasal berpasir pulak perut korang. ambil daun je, batang tengah tu tak mo guna
potong leek secara menyerong untuk bagi kesan professional walaupun masak secara orang baru 1st time masuk dapur
panaskan minyak zaitun, masukkan leek. bila dah berbau wangi, masuk bayam. masak kejap, campurkan garam dan serbuk lada hitam. masuk dalam pinggan, ketepikan
dalam kuali yang sama, tambah lagi sikit je minyak. masak kambing. kak ton masak tak lama, tak nak hilang jus dia. bila dah memenuhi citarasa, masuk dalam pinggan berisi bayam tadi
juga dalam kuali yang sama. masukkan lebihan sos perapan. kot kalau sikit, boleh tambah lagi sos lada hitam. kalau pekat, boleh tambah sikit air, perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam
dah siap
kan kak ton cakap, simple je tapi berjaya menghasilkan sesuatu yang kak ton suka
kena rajin bereksperimen je sebenorrnya walaupun kak ton ni pemalas. cakap je lebih
kak ton
ReplyDeletebleh bagi detail resepi
i mcm berminat nak buat la kak ton
wkakakakakakkaka
masak lamb tu brapa minit kak ton
kak ton jgn gelak
kan saya tak reti masak kan
halamak.... detail kak ton tak de le pulak menyukat sebab ikut sesuka hati je
Deletelebih kurang gini,salah silap mintak mahap
kmbing 4 keping (bukan 4 ekor), sos lada hitam 3 sudu besar, rosemary 1/2 sudu kecil, lada hitam 1/2 sudu kecil. panggang la dlm 4 minit satu belah
jangan takut, tak jadi pun masih boleh dimakan, takkan jauh larik rasa dia
Kak Ton nak tahu tak? Aku paling tak suka bila Elly kata dia tak reti masak. Tak reti masak tapi nanti atas meja dia siap itu ini semua ada. Bunga dalam pasu pun ada tau atas meja dia.
DeleteAku tak nak percaya cakap dia. Aku percaya cakap Kak Ton aje. Hehehe.
*puji, jangan tak puji. Nanti dapat makan kambing free. Hehehe.
wakakakakakaka....
Deletekak ton is pening. nampaknya terpaksa le elly buat open table. sebelum puasa elok le dibuat supaya tak menghampakan kawan-kawan. bukan jauh sangt dari klang pun
tq in advance
Amboi.....last week aku masak ayam merah....awwwww pakwe dan anak2 puji sedap
Deleteok gak tu masak merah. kak ton tak kesah, masak apa2 pun kak ton rembat
DeleteKak ton sila jgn lari target....ko yg kena masak kan. Aku mkn je.
DeleteAmboi sedap gilaaa aaaaa nakkk
ReplyDeletekena la ke giant, mencarik kambing
Delete:)
Slm kenal
ReplyDeleteNampak menyelerakan tapi since akak x mkn daging kambing..tukar dgn daging lembu ok tak..;-)
http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/
w'salam
Deleteok rasanya kalau tukar dgn lembu tapi kambing ni sy rasa ada aura tersendiri
Nampak sedap.tapi saya tak makan kambing
ReplyDeletetry la. dulu akak pun tak layan tapi redho je skrg dgn makanan kegemaran ni
Delete