Monday 27 June 2016

Semperit Susu



rasanya biskut ni antara yang glemer tahun ni. 

semperit susu sebab salah satu bahan dalamnya adalah susu pekat manis



walaupun simple tapi berdasarkan kajian dan pemerhatian, ramai jugak yang fail. sebelum bakar nampak cantik, bila dah bakar semua pun flat akka leper

berdasarkan pemerhatian jugak, jangan terlebih pukul. pukul sikit cukup untuk sebatikan bahan je

hahahha, pemerhatian dan kajian sangat kan...

kak ton punya pun nyaris-nyaris tidur



Bahan-bahan 

250 gram buttercup
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis
400 gram tepung jagung
1/4 cawan tepung kastad
1 sudu teh esen vanilla
sedikit perwarna

Cara-cara

Pukul sebati buttercup dan gula

Masukkan susu dan esen vanilla. Pun pukul sebati, sekejap je. tak payah sampai kembang penuh satu mangkuk

Ayak tepung jagung dan tepung kastad. Masukkan dalam adunan. Gaul dengan tangan hingga jadi doh

Bahagikan pada 2 bahagian. Satu warn asal, satu lagi warnakan 

Paipkan adunan, bakar denga suhu 160 darjah selama 15-20 minit ikut kesesuaian masing-masing


Sentiasa tutup mangkuk doh dengan tuala basah untuk elakkan adunan keras

cara nak dapatkan tone warma yang cantik....
kepalkan satu warna, golek2 dengan tangan jadi panjang. ambil satu warna lagi, leper dan balutkan adunan yang panjang tadi. baru masukkan dalam acuan

kalau ada acuan yang besar, senang sikit. kalau acuan kecik, azab sikit. perlukan ketabahan dan kesabaran sikit. jangan sampai adunan tu korang campak ke dinding atau masukkan dalam loyang untuk jadikan kek pelangi





3 comments: