Thursday, 13 April 2017

Cupcake & Tart untuk Nubhan



trut tut tut sangat tau

dalam awal Mar, ada la yang tanya harga untuk cupcake ni. katanya nak bagi pada Nubhan untuk hari jadi dia 2 April. Dah kak ton bagitau harga, dia pun senyap je

disebabkan ramai je yang macam tu, tanya harga tapi tak nak & tak cakap apa-apa, kak ton pun relax je la. Anggap tak jadi la kan

Mana nak tau petang 31 Mar tu dia kata jangan lupa esok hantar cupcake ke rumah dia kat Kota Kemuning. Tak ke gelabah kak ton. Dah le dia nak yang ada edible image. Bila masa pulak nak mengorder edible image nye

Maka kak ton pun offer le yang macam ni. sebab ni je yang termampu sebab dia nak jugak cheese & fruit tart









Wednesday, 5 April 2017

Kek Lori untuk Linfox



oooo man

antara kek yang boleh tumpahkan airmata

bukan 1st time buat 3D kek tapi yang sebiji ni memang menguji kesabaran dan kecantikan sungguh

kalau tak pikir pasal customer, memang dah sedekah kat orang je









Monday, 20 March 2017

Bukan Senang Tau



sejak kak ton meniaga kecil-kecilan ni, macam-macam perangai manusia yang dah jumpa

kalau boleh malas nak layan tapi pada yang dah bagi deposit baru start dia punya permintaan itu ini, takkan nak refund pulak deposit tu. nak tak nak kena layan le jugak

kalau permintaan & kerenah yang sederhana punya, boleh le dilayan dan disabarkan hati tapi kalau yang boleh pening kepala, mahu le kita angin kan

ada yang nak manis, ada yang tak nak pakai gula, tak nak tepung. minggu ni order extra manis, minggu depan pulak nak lagi manis. walaupun kaedah nak manis extra manis, kadang-kadang susah jugak nak kita nak buat tau. tekak kan tak sama, mana nak tau kita punya lidah dah manis, dia punya nak lagi manis

1 adunan 1kg tu kita dah guna 400 gram gula, dia nak lagi manis. lidah kita dah bergulung-gulung, dia nak lagi manis. susah tau....

1st time order kita dah guna adunan yang sama, kali kedua ketiga pun sama. last-last dia kata kek pahit, tak manis langsung. semua pun sama, tak de pun yang bersifat ganjil

order makanan baru rm30, dah nak minta free sedulang kuih. ayo,,, dah le kak ton bagi harga habis murah, lagi nak free gift


ai is tensi tau


Friday, 17 March 2017

Kek Bunga



bunga ros kecik-kecik dari fondant ni dah gentel awal-awal. jadi senang sikit kerja, tinggal nak cucuk je

tapi yang menyusahkan, cuaca sekarang kan panas boleh tahan. azab pulak nak menyimen kek empat segi ni. kalau bulat tu, pusingkan turn table tu lama-lama elok le jugak

kejap-kejap masuk peti ais nak bagi buttercream tu set 

hot pulak hati
bila terbayang muka awie si pak we lama, sejuk sikit hati



1.5kg moist chocolate cake
again, ordered from ms rethi









Tuesday, 7 March 2017

Packing Baru



kadang-kadang sibuk, kadang-kadang free, kadang-kadang malas. buat masa sekarang lebih kepada malas

walaupun malas, tiba-tiba datang idea nak buat packing baru. dah lama letak sticker biasa yang tempah tu, mari le kita buat sticker sendiri

jadi kak ton ke kedai stationery beli kertas coklat ni. bukan kertas minyak yang kekuningan tu tapi coklat, yang orang buat packing pisang goreng tu

maka buat je la design dalam excel. dah puas hati, baru le print dekat kertas coklat tu. kertas tu original size besar meja, kena potong ikut A4 size



jadi begini le rupa yang kak ton buat

sekeping A4 tu dapat 4 sticker. siap2 lekat double sided kat belakang. senang tak payah guna gam, nampak kemas sikit 



sementara tu, lubangkan kotak untuk buat tingkap

aim untuk kotak kek yang bersipat professional

tiap2 bucu, kak ton ukur 2 inci. muat la untuk tampal sticker nanti. lepas tu tampal dengan plastik keras. boleh beli plastik kat kedai stationery jugak. tampal la kat belah dalam kotak tu



taraaaaaaaa..... 
mengembang dan menguncup idong kak ton dengan hasil diy sendiri

tapi.. kita ni baker sendu. order tak banyak boleh le buat macam ni
tapi ni lebih pada kepuasan diri sendiri la



Wednesday, 1 February 2017

Hokkaido Cupcakes



rasa mencabar pulak buat cupcake ni

masa belajar, cikgu guna kitchen aid. mixer mahal mungkin "outcome"nye pun mahal

bila dah balik rumah..... uwaaaaa. meringue tak menjadi. bila dah ada komitmen, kena la buat jugak sampai jadi

:(










Tuesday, 31 January 2017

Warna-Warni di Kantor


ooooo man

labah-labah dah keluar masuk dari blog. tak lama lagi, mungkin ada zirafah dan badak sumbu pun nak bersarang kat sini

hai la badan hai la jari, sila rajinkan diri ye

opis kak ton memang ada banyak sangat aktiviti. celebration itu celebration ini. launch macam-macam benda. kadang-kadang sampai tak sempat nak digest satu aktiviti, aktiviti lain pun datang

bulan disember ada aktiviti weight loss challenge. dah nama pun begitu maka konsepnya sapa paling banyak turun berat badan la kan. sempat la dapat tempat ketiga lepas 6 minggu. minggu ketujuh, lepas announce terus berat badan naik balik. kalau ada competition sapa paling cepat naikberat badan, tentu kak ton le pemenangnya

baru-baru ni pulak, celebration 50th colorbond. colorbond tu antara trademark opis. kena bergambar dalam group, konsep warna-warni kot. tiap group hantar 3 gambar






hantar 3 gambar ni. harap-harap ada rejeki



memula letak gambar ni jugak tapi rasanya gambar bollywood baring-baring tu ok jugak. jadi keluarkan yang ni, masukkan bollywood



***** gambar-gambar di sebalik tabir







gedik.com ??????



Wednesday, 11 January 2017

Meeting kat Jakarta



bila time cuti sekolah tak de ke mana-mana. dah start ni kena plak terbang. demi sepinggan nasi, kena la seret jugak kaki

4 hari tau.. 4 hari



stay kat tengah-tengah jakarta, tempat meeting adalah 35km dari sini. campur tolak jam yang hebat, perjalanan ambil masa 2 jam

office kak ton sangat mementingkan safety jadi tak boleh sesuka hati amik flight, hotel pun kena office yang pilih



lengan beso anak anakonda