Friday, 15 September 2017

Sepupu Doraemon & Nobita



Cabaran.....

demam pada hari kejadian



cuaca pulak tak kesian langsung pada kak ton
buttercream mencair, fondant pulak melekit-lekit

persiapan macam tulisan, mini rainbow dan bapak rainbow kak ton dah prepare siap

macam bapak rainbow tu buat awal sebab nk bagi fondant mengeras sekeras-kerasnya
tapi apa kan daya, cair terus

hanya mampu print dan lekatkan rainbow jadian 


korang.... 
doraemon & nobita tu adalah kerja tangan anak dara kak ton si angah

nasib le boleh diharap untuk take over di saat demam yang sangat hebat

mula-mula try jugak buat nobita tu tapi jadi muka katun pencuri pulak
perasan tak katun pencuri pakai baju penjara belang-belang hitam putih
memang sebiji muka dia 









Wednesday, 6 September 2017

Adik-Adik Smiley


fuh... lap peluh yang dah mengeras
punya la lama kak ton tak menjelma kan

2nd time order dari Linfox ni, multi national company dari Australia. hari tu kek lori yang hampir-hampir nak nangis
kali ni merecik jugak peluh sebab fondant meragam

why laaaaa.... please be nice to me





mendapat bantuan penuh dari angah 
dia yang excited giler bila tau kak ton kena buat smiley ni
well done my daughter


kek yang tinggi ramping ala-ala model ghana








Tuesday, 8 August 2017

Motif nak Viral???



manusia zaman sekarang ni kak orkid akka kak ton rasa dah makin mengada-ngada. mentang-mentang la ada kemudahan di hujung kuku dan cekam, bukan main lagi yek

sikit-sikit tak puas hati, tak suka terus letak dalam media sosial. nyampah pulak

masa dulu tau pulak korang nak siasat, nak tanya itu ini baru nak percaya. sekarang ni???... ya ampun. Allah je yang tau 

gaduh dengan laki sikit nak up dekat insta. handle sendiri sudah le
laki bagi bunga 3 kuntum masuk dekat fb. bahgia & sweet sangat kehidupan macam orang lain ni doplohpatjam gaduh baling-baling pasu bunga kertas

ada hal sikit dengan kawan-mawan, dengan orang itu ini terus campak dalam insta fb. orang lain pulak yang nampak yang tak berapa tahu ujung pangkal terus share sana sini. komen tambah tolak bahagi nak menyedapkan rasa padahal korang pun tak de beza perangai

jadi... 
bersikap rasional la ye. kita ni bukan budak kecik yang tak boleh pikir

kita aibkan orang belum tentu Allah akan tutup aib kita. takut nanti aib kita lagi berganda-ganda orang lain buka. masa tu baru pikir pasal maruah orang yang korang sepah-sepah dan pijak-pijakkan

kalau tak nak orang buat jadi kita tak payah le buat

chil chil sudah

lagipun kita ni makin lama makin tua untuk buat benda-benda remeh macam ni

sebab tu le kak orkid tak pernah nak share apa-apa berita. sahih atau tak benda tu tak payah la klik butang share tu. kat post sapa-sapa pun kak orkid tak pernah komen kecuali post yang bersikap biasa-biasa je


Tuesday, 18 July 2017

Inilah Gambar Raya


bila makin tua, gambar raya pun makin kurang
makin lama makin kurang

tahun ni, langsung tak de bergambar dengan suami dan anak laki. diorang pun bukan giler kamera. angkat je kamera terus lintang pukang nyorok



baju last minit beli. pukul 2.45 nak balik Melaka, pukul 2 pergi berF1 cari kat kedai. nasib le ada yang sesuai sikit

baju tu kosong je
petang sebelum raya beli la manik2 besar. sibuk masak maka tak sempat la nak menjahit. malam bila nak start operasi, tengok2 manik yang beli tu tak de

ngamuk dainesor le kak ton. kesian angah kena marah sebab waktu bayar tu dah suruh dia amik dari salesgirl tu. sibuk melayan telefon sampai tinggal

tengah malam tu encik suami paksa jugak pegi pekan masjid tanah beli. nasib satu kedai ada bukak tapi pilihan sangat la limited. bedal je apa yang sesuai




pagi isnin balik perak
selasa malam tu berbbq dengan adik beradik yang ada











Friday, 23 June 2017

Dah Nak Raya



dasat. last post pasal Ramadhan, lusa dah nak raya 
tiap-tiap hari intai je blog ni tapi kekuatan dan story tak berapa ada. dah dibawa ke laut china selatan nun

tak macam tahun dulu-dulu. tiap kali masak mesti angkat kamera. bila laki datang dapur, cepat-cepat purak-purak lap meja. takut kena marah tak habih-habih nak posing makanan

entah le, adakah zaman itu dah berlalu????

lepas Jumaat ni nak gerak dah balik Melaka. semua benda pun tak pack. bio lantokkan

dah 40-an ni tak de pulak excited pasal baju raya segala. tapi sebab nak raya Melaka, kena la ada yang baru sikit

ok, bye

#pemalassangat

Tuesday, 30 May 2017

Ramadhan 2017



Assalamualaikum

Alhamdulillah, diam tak diam dah hari ke-4 kita puasa kan

Setakat sekarang, semuanya biasa-biasa aje. Ada kelainan sikit tapi biar la sendiri aje yang tahu. Harap dapat maintain sampai ke akhirnya

Tahun ni jugak mood adalah ke hutan belantara. Sampai sekarang, masih tak de baju raya. Sempat beli kasut je sepasang berbulan-bulan sebelum puasa. Kalau ke sudah moodnya tak ada, mungkin pakai baju tahun lepas aje

Semua pun serba lama. Lagipun kak ton bukannya jenis tiap kali raya nak perabot langsir baru. Lenjan aje apa yang ada. Ada juga niat nak buat wainscoting tapi nak ukur dinding untuk quotation pun malas. Cemana tuhhhh???

Harap-harap plan nak balik kampung weekend ni berjaya. Harap-harap dapat berbuka dengan mak abah. Cuti dah applied, dah bagi hint pada anak-anak jugak tapi tak minta approval suami lagi. Boleh gituhhhh??? 

Bila gitu, harapan untuk posing-posing gambar makanan adalah very very tipis


Friday, 19 May 2017

Tat lagi Up dari 50 Sen



ada maknanya tajuk itu????

maknanya tat ni lagi besar dari duit syiling 50 sen tau
tebal susah semestinya lebih dari 50 sen

dengan harga RM36 sebekas, memang puas sesangat la kan. Walaupun banyak banyak banyak sangat harga naik, kak ton redho dengan mengekalkan harga macam tahun lepas

kalau tak nak letak atas meja di pagi raya, boleh sorok kat dapur je. makan dengan seisi keluarga aje udah









call / whatsapp Puan Rozaida, yakni saya sendiri
012-9173050



Thursday, 13 April 2017

Cupcake & Tart untuk Nubhan



trut tut tut sangat tau

dalam awal Mar, ada la yang tanya harga untuk cupcake ni. katanya nak bagi pada Nubhan untuk hari jadi dia 2 April. Dah kak ton bagitau harga, dia pun senyap je

disebabkan ramai je yang macam tu, tanya harga tapi tak nak & tak cakap apa-apa, kak ton pun relax je la. Anggap tak jadi la kan

Mana nak tau petang 31 Mar tu dia kata jangan lupa esok hantar cupcake ke rumah dia kat Kota Kemuning. Tak ke gelabah kak ton. Dah le dia nak yang ada edible image. Bila masa pulak nak mengorder edible image nye

Maka kak ton pun offer le yang macam ni. sebab ni je yang termampu sebab dia nak jugak cheese & fruit tart









Wednesday, 5 April 2017

Kek Lori untuk Linfox



oooo man

antara kek yang boleh tumpahkan airmata

bukan 1st time buat 3D kek tapi yang sebiji ni memang menguji kesabaran dan kecantikan sungguh

kalau tak pikir pasal customer, memang dah sedekah kat orang je









Monday, 20 March 2017

Bukan Senang Tau



sejak kak ton meniaga kecil-kecilan ni, macam-macam perangai manusia yang dah jumpa

kalau boleh malas nak layan tapi pada yang dah bagi deposit baru start dia punya permintaan itu ini, takkan nak refund pulak deposit tu. nak tak nak kena layan le jugak

kalau permintaan & kerenah yang sederhana punya, boleh le dilayan dan disabarkan hati tapi kalau yang boleh pening kepala, mahu le kita angin kan

ada yang nak manis, ada yang tak nak pakai gula, tak nak tepung. minggu ni order extra manis, minggu depan pulak nak lagi manis. walaupun kaedah nak manis extra manis, kadang-kadang susah jugak nak kita nak buat tau. tekak kan tak sama, mana nak tau kita punya lidah dah manis, dia punya nak lagi manis

1 adunan 1kg tu kita dah guna 400 gram gula, dia nak lagi manis. lidah kita dah bergulung-gulung, dia nak lagi manis. susah tau....

1st time order kita dah guna adunan yang sama, kali kedua ketiga pun sama. last-last dia kata kek pahit, tak manis langsung. semua pun sama, tak de pun yang bersifat ganjil

order makanan baru rm30, dah nak minta free sedulang kuih. ayo,,, dah le kak ton bagi harga habis murah, lagi nak free gift


ai is tensi tau


Friday, 17 March 2017

Kek Bunga



bunga ros kecik-kecik dari fondant ni dah gentel awal-awal. jadi senang sikit kerja, tinggal nak cucuk je

tapi yang menyusahkan, cuaca sekarang kan panas boleh tahan. azab pulak nak menyimen kek empat segi ni. kalau bulat tu, pusingkan turn table tu lama-lama elok le jugak

kejap-kejap masuk peti ais nak bagi buttercream tu set 

hot pulak hati
bila terbayang muka awie si pak we lama, sejuk sikit hati



1.5kg moist chocolate cake
again, ordered from ms rethi









Tuesday, 7 March 2017

Packing Baru



kadang-kadang sibuk, kadang-kadang free, kadang-kadang malas. buat masa sekarang lebih kepada malas

walaupun malas, tiba-tiba datang idea nak buat packing baru. dah lama letak sticker biasa yang tempah tu, mari le kita buat sticker sendiri

jadi kak ton ke kedai stationery beli kertas coklat ni. bukan kertas minyak yang kekuningan tu tapi coklat, yang orang buat packing pisang goreng tu

maka buat je la design dalam excel. dah puas hati, baru le print dekat kertas coklat tu. kertas tu original size besar meja, kena potong ikut A4 size



jadi begini le rupa yang kak ton buat

sekeping A4 tu dapat 4 sticker. siap2 lekat double sided kat belakang. senang tak payah guna gam, nampak kemas sikit 



sementara tu, lubangkan kotak untuk buat tingkap

aim untuk kotak kek yang bersipat professional

tiap2 bucu, kak ton ukur 2 inci. muat la untuk tampal sticker nanti. lepas tu tampal dengan plastik keras. boleh beli plastik kat kedai stationery jugak. tampal la kat belah dalam kotak tu



taraaaaaaaa..... 
mengembang dan menguncup idong kak ton dengan hasil diy sendiri

tapi.. kita ni baker sendu. order tak banyak boleh le buat macam ni
tapi ni lebih pada kepuasan diri sendiri la



Wednesday, 1 February 2017

Hokkaido Cupcakes



rasa mencabar pulak buat cupcake ni

masa belajar, cikgu guna kitchen aid. mixer mahal mungkin "outcome"nye pun mahal

bila dah balik rumah..... uwaaaaa. meringue tak menjadi. bila dah ada komitmen, kena la buat jugak sampai jadi

:(










Tuesday, 31 January 2017

Warna-Warni di Kantor


ooooo man

labah-labah dah keluar masuk dari blog. tak lama lagi, mungkin ada zirafah dan badak sumbu pun nak bersarang kat sini

hai la badan hai la jari, sila rajinkan diri ye

opis kak ton memang ada banyak sangat aktiviti. celebration itu celebration ini. launch macam-macam benda. kadang-kadang sampai tak sempat nak digest satu aktiviti, aktiviti lain pun datang

bulan disember ada aktiviti weight loss challenge. dah nama pun begitu maka konsepnya sapa paling banyak turun berat badan la kan. sempat la dapat tempat ketiga lepas 6 minggu. minggu ketujuh, lepas announce terus berat badan naik balik. kalau ada competition sapa paling cepat naikberat badan, tentu kak ton le pemenangnya

baru-baru ni pulak, celebration 50th colorbond. colorbond tu antara trademark opis. kena bergambar dalam group, konsep warna-warni kot. tiap group hantar 3 gambar






hantar 3 gambar ni. harap-harap ada rejeki



memula letak gambar ni jugak tapi rasanya gambar bollywood baring-baring tu ok jugak. jadi keluarkan yang ni, masukkan bollywood



***** gambar-gambar di sebalik tabir







gedik.com ??????