Anda tau apa itu daging tetel?...
Sebut betul ye...daging tetel
Kalau anda sedang live kat tv untuk rancangan masak memasak
dan salah sebut, mau anda kena ban
Salah satu resepi favourite diri sendiri.
Alamak,,, sekarang air liur sedang menitis. Terpaksa tadah dengan baldi kecil
Tanda rindu nak makan lagi
Bahan-bahan pun tak susah nak carik
Belakang rumah pun ada rasanya
Selain makan dengan nasik panas, cik abang suka cicah dengan roti
Alamak,,,baldi kecil tadi dah penuh
ngeh ngeh ngeh...air banyak dalam badan daaaa
Tunggu apa lagi
Esok Selangor cuti, bole la rakyat Selangor buat baramai-ramai
Jangan kira kandungan lemak
Anggap aje la hadiah untuk diri sendiri
Apa la sangat lemak tu kalau nak dibandingkan dengan kenikmatan dan kelajatannya
Asam Pedas Daging Tetel
Sumber : Cendana Kasih
Bahan-Bahan
Daging tetel anggaran 600 gram - rebus hingga empuk (simpan air rebusannya)
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang serai*
1/2 inci lengkuas* (kuantiti lengkuas kurang setengah dr kuantiti halia...so korang kira ler yer..)
2 biji buah keras*
Sedikit belacan*
20 biji cili kering-dipotong dan direbus dahulu)*kalau nk pedas boleh tambah
Daun kesom
Bunga kantan (kalo suka)
Daun limau purut
2 sudu makan sos nampla
2 sudu makan air limau nipis
Air asam jawa
Minyak masak
Garam, perasa
Cara-cara
1. Bahan-bahan bertanda * dikisar halus bersama air asam jawa.
2. Panaskan periuk dan tumis bahan yang dikisar halus tadi hingga pecah minyak dan wangi
3. Masukkan sedikit air rebusan dan daging. Boleh tambah air lagi kalo nk kuah lebih. Tunggu hingga kuah mendidih dan bolehlah dimasukkan sos nampa dan air limau nipis.
4. Campakkan daun limau purut, daun kesom dan bunga kantan.
Aik?? tuko kaler lagi....cantik.....
ReplyDeleteesok ko cuti ke? tak balik kg??
bukan senang nk memuaskan napsu sendiri
ReplyDeletex la...mgu lepas dah balik seminggu