Wednesday 30 May 2012

Ayam Masak Halia Kicap



Hai semua...
Masak apa tu?...
kita yang ala-ala ibu musali sedunia ni memang la fening pikir nak masak apa
Tak gitu semua

Makan kat kedai fening...masak kat rumah pun fening
Kerja senang..tak yah makan
Bole gitu?..
Abih mulut 4 pasang kat rumah ni tak payah nak makan
Terkulat-kulat je tengok orang lain makan?



Resepi paling malas...ayam masak halia kicap
Resepi cedok dalam myresipi



1/2 ekor ayam
1 1/2 inci halia muda - hiris
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - ketuk
1/4 cawan kicap manis
1 cawan air
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
 tangkai cili merah - hiris
5 biji cili padi - ketuk
1 batang serai - ketuk
1/2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh lada hitam - tumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit dan garam

CARA-CARA

1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih. Perap 45 minit dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak, masukkan ayam dan goreng hingga sedikit perang. Masukkan kulit kayu manis, halia dan bawang putih, kacau rata.
3. Tuang air dan kicap manis, bila mendidih perlahankan api dan renih hingga ayam empuk.
4. Masukkan bawang besar, cuka, cili dan lada hitam. Masak sekejap. Kalau suka kuah, masukkan sikit air.  
5. Imbangkan rasa dengan garam.



Dah siap...yummy bila makan panas-panas.
Sejuk pun yummy di saat perut lapar gila.




Note :
Luahan perasaan..."angah, ibu dah kurus tak?"
"Sorry la ibu, tak pun"

mokcik pun nangis tepi pasu bunga
kenapa la dia bersikap jujur
oooooo..baru teringat, dia ikut mokcik
:)


No comments:

Post a Comment