Wednesday, 20 August 2014

Brownies Coklat yang Senang Lenang



ampunkan aku penunggu gua, gambar bukti adalah tak menawan tapi rasa adalah menuntun jiwa

anak-anak tak sabar nak makan sebaik sahaja keluar dari oven. mengelupur je rupa diorang duk kat depan pintu oven. kot kalau terkena panas nanti, baru le mulut tu menganga sampai satu taman pun boleh dengar. kang percuma je aku dicerca jiran sekeliling




sempat posing yang ni je, mata dah ngantuk minta bantal

180 gram coklat masakan
40 gram butter
50ml susu segar
60 gram gula castor
2 biji telur
40 gram tepung

cairkan coklat dan mentega, double boiler atau guna mikrowave pun boleh

masukkan gula dan telur ke dalam mangkuk tadi. kacau sebati dengan senduk

tambah tepung yang telah diayak, kacau lagi 

masukkan dalam loyang. taburkan dengan kekacang pilihan sendiri. aku pilih kepingan almond

bakar dalam suhu 180 darjah selama 30 minit atau hingga masak ranum


tujuan kewujudan brownies ni,,, untuk majlis jamuan raya department aku kat opis semalam. rasa tiga suku mati tau. dah le kita sorang gadis, makanan kena la banyak. paham-paham je la kan orang lelaki, operator pulak tu. sorang makan untuk 3 portion

kebanyakan makanan aku masak sendiri kat rumah, sampai terbalik terlentang aku jatuh kat dapur. menjerit along kesian kat aku. heheheh

apa aku masak????.... 
spagetti goreng, sticky caramel chicken wing, bubur sum-sum, puding cocktail, brownies ni, nasi impit. nampak macam sikit tapi jenuh aku nak masak. ngalahkan catering

dah le penat masak, gambar kenang-kenangan tak menjadik. dah aku bawa camera dari rumah, tukang tangkap gambar tangan tak berbedung kot, semua pun kelabu asap. sesetengah tu bukan hanya kelabu, hitam pekat pun ada

appara...

dah bagi korang tengok 



gaya gadis sebagai tuan rumah




10 comments:

  1. kirim la sekeping dua brownies tuuu...tyg2 je mn aci! ;-)

    ReplyDelete
  2. waaahh..memang betul senang lenang ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :).... qaleef pun boleh tolong buat

      Delete
  3. kak ton
    byknya ko masak
    aku punya mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja je, bagi operator bergembira sikit

      bagitau la bila nak datang, bole je nak masak

      Delete
  4. Nk Cuba la buat nanti.
    Mcm senang je.
    Selalu tgok org dok terliur sebut brownies.
    Sy xpenah mkn lg.
    Tq share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang. brownies tak payah pakai mixer, kasik gaul je dengan senduk kayu

      Delete