Wednesday, 5 September 2012

Tat Bunga



Baru teringat, ada satu lagi kejadian memalukan berkenaan entry sebelum ni
Kot kalau senang, mokcik cerita

Waaaahhh.....bajet penglipur lara plak
Syabbasss....ni kes syok sendiri

Hari ni kita kembali ke kelas masakan
Dah lama tak menayang gambar n resepi masakan

Waaaaahhh... yang ni bajet tukang masak plak

Ahaksssss....ilmu yg ada jangan disorok
Kelak tak berpahala



Ni antara biskut kegemaran anakanda tercinta

Nak membuatnya pun bercinta jugak tau
Dua tiga kali kerja
Dah menggentel jam, nak kena canai
Lepas tu nk kena sumbat pulak dlm cup besi

Kalau buat sikit ok la kot
Kalau banyak, mungkin terbantut pertumbuhan kuku untuk beberapa waktu

Meh kita layan resepi yg dikopi dr cik mat gebu


Bahan
120 gram butter
120 gram marjerin
60 gram gula aising
1 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
50 gram tepung jagung *
50 gram tepung kastad *
300 gram tepung gandum * (gaul dn ayak)
Jam nenas secukupnya

Cara
1. Putar marjerin, butter, gula, tekur dan esen hingga sebati.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit hingga doh menjadi lembut.
3. Canai doh setebal 4mm, terap dengan acuan bunga. Masukkan ke dalam tin patty
4. Gentel jam sebesar duit 10 sen dan letak di bahagian tengah doh
5. Bakar dlm oven pada suhu 175 darjah selama 15 hingga 20 minit.
6. Sejukkan.

Note : hiasan adalah mengikut kreativiti


2 comments: