Thursday, 29 January 2015

DUit Orang adalah DUit Orang



kak ton bukanlah berasal dari keluarga senang. hidup dalam keadaan biasa-biasa je. tak de le tercekik makan tapi tak de jugak mampu bermewah-mewah. makan cukup, pakai pun cukup

macam tu jugak dengan keadaan sekarang

sekali sekala makan kat luar, melayan tekak kelurga. makan kat luar kan mahal, adalah lebih baik menjamu selera kat dapur sendiri

sifat berjimat cermat jugak kak ton terapkan pada anak-anak yang bertiga tu. kadang-kadang kak ton tahan permintaan diorang bukan sebab tak boleh beli tapi sebab kak ton nak diorang tau bukan semua kehendak diorang tu boleh dipenuhi. kena tau penat lelah mencari rezeki. alhamdulillah, diorang pun paham

diimbas kembali dari entry lama, cara yang kak ton praktikkan bertahun-tahun lamanya




excel yang kak ton update sebaik dan sekerap mungkin bila ada transaction. contoh sheet "public mutual" tu. 1st line kak ton create pada March 2008 jadi korang congak la dah berapa lama kak ton guna cara ni

senang untuk kak ton monitor perbelanjaan walaupun bila ada cash tangan selalu terbabas. at least segala late charges dapat kak ton benteras. macam tu jugak dengan segala in dan out dalam savings account

kadang-kadang customer prefer bank in kat maybank jadi cepat-cepat kak ton masuk dalam rhb kalau berkenaan dengan jualan kek

kak ton jugak pegang cash untuk satu urusan. kak ton anggap diri sebagai pemegang amanah

jadi...... 
bila ada perkara berbangkit berkenaan benda tu, tercalit rasa kecewa. semua orang angkat tangan tak nak handle termasuk kak ton sendiri tapi yang lain-lain anggap kak tonlah yang paling layak sekarang. sebelum-sebelum ni dah lapan orang buat, semua pun consider failed. perbelanjaan tak dapat declare 

jadi ..... 
jangan anggap kak ton macam yang lain juga ye. kak ton cuba sebaik mungkin menjaga amanah ni

kalau kadang-kadang pun kak ton anggap duit sendiri macam duit orang lain, inikan pulak memang duit orang lain



4 comments: