Monday 11 May 2015

Mushroom Soup with Garlic Bread



semalam Mother's Day.... 
tapi jangan la harap mother dapat bersenang-lenang depan tivi sambil rendam-rendam kaki dalam air suam

walaupun somi kata makan kat luar je tapi malas la sebab ada 3 waktu makan yang nak kena fikir. lebih baik masak awal-awal dari kena keluar tiga kali sehari untuk isi perut. kalau ada satu perut je tak pe, ni ada 5 perut yang nak kena isi



ni english breakfast... mushroom soup & garlic bread kegemaran anak-anak especially along. seperiuk soup memang dia hadap dari pagi sampai ke malam

jangan ingat english breakfast je kak ton buat ye. kampung breakfast pun ada untuk suami. versi kampung kak ton buat cucur udang. baru nak angkat kamera laki datang dapur. ceh, cepat-cepat garu leher. nak cover dari kena marah, asik-asik tangkap gambar makanan

ikut suka orang la, orang suka tangkap.... 
kata diri sendiri dalam hati
@_ _@

fuhhhh... lap peluh, berjaya kaber



6 1/2 cawan air
2 ketul isi ayam
2 kiub pati ayam
6-7 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sikit air
2 cawan susu penuh krim
1/2 tin cendawan butang - potong ikut suka
garam, gula
dry oregano

masak ayam dalam periuk berisi cawan. keluarkan ayam bila dah masak dan campurkan kiub pati ayam ke dalam periuk yang sama. kacau sebati. carik-carikkan isi ayam

masukkan susu, garam dan gula sesedap rasa. biarkan mendidih dengan api sederhana. Masukkan ayam dan cendawan

Campurkan air bancuhan tepung jagung. Kalau suka pekat, guna 7 sudu, kalau nak cair, 6 sudu dah memadai. Kacau ye, kang berketul-ketul pulak 

tutup api dan taburkan oregano buat penyeri majlis




untuk garlic bread pulak kak ton beli roti keras yang panjang tu. hape ntah nama dia. potong menyerong untuk kesan dramatik

tumbuk atau cincang halus 3 ketul bawang putih. sementara tu potong 2 sebiji bawang putih. tenyehkan pada kepingan roti untuk rasa bawang putih yang lagi-lagi dramatik

bawang putih yang dicincang tu dicampur dengan 2 sudu besar minyak zaitun, 1 sudu besar butter yang dicairkan, garam dan dried oregano. gaul sebati, lepas tu sapu pada roti. sedia untuk dibakar dalam anggaran 3-5 minit



nyam nyam nyam..... 

"terima kasih ibu", ujar along pada ibunya yang comel dan lote itu





5 comments:

  1. alahaii.... sedap nye... selalu order kalau makan kedai western food.. btw nama roti tu, roti perancis tak silap saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ek roti perancis. memang ingat pun mcm tu tapi takut plak salah

      Delete
  2. Wow! Best! Best! Diana dah copy paste resipi sup cendawan tu. Anak2 suka sup tu. Biasa beli yg redimate je....thanks again!

    ReplyDelete