Bukan senang nak jadi working mum ni kan???
hanya yang melalui je tau macamana penatnya
tapi kalau diikutkan, working mum atau full time housewife pun sama je keadahnya. dua-dua pun ada kepenatan sendiri
nak nak pulak working mum plus part-time baker macam aku ni. bila ada candy buffet projek, double the penat
tapi yang paling penting aku enjoy buat semua tu
tak de sapa paksa.... suami pun ok dengan pilihan aku
bila dah siap semua kerja aku kat dapur, aku kemas la apa yang patut. tapi kadang-kadang aku kemas ala kadar je sebab aku tau tak lama lepas tu mesti en. suami akan pergi dapur, basahkan kain lap dan proceed dengan kerja mengelap dia
tapi .....
kerajinan dia hanya pada dapur. yang tu kadang-kadang mulut aku rasa nak tanya kenapa dia memilih dapur tapi malas la. tu kiranya rutin dia tiap-tiap hari. hujung minggu pulak dia pilih untuk basuh kasut sekolah, kapur kasut dan potong kuku
fuhhhhh... kurang sikit peluh aku keluar
appo ni, jauh menyimpang dari tajuk
ok ok ... nak cerita pasal peti ais sebenarnya
bila dah banyak jawatan, kena la ada perancangan kehidupan sikit
semua kat atas barang penting mesti ada dalam peti ais rumah
hari ahad rendam kejap bawang besar dan bawang kecil dalam air
motip???... senang nak kopek kulit dia
maka marilah kita kopek kulit bawang merah dan bawang putih, bajet untuk seminggu masak
cili pun blend siap-siap. rebus dalam periuk, masa blend aku guna air suam plus sikit minyak. motip letak minyak???... mak kata tak mudah berkulat. betul rasanya petua mak tu
ikan bilis pun wajib untuk masak sayur. en suami adalah peminat sayur, menu wajib tu. tapi kalau aku malas, aku stand-by la alasan siap-siap. sayur kat kedai dah kuning ke, dah layu, semalam punya sayur banyak yang buang dari yang makan
ala ...apa-apa alasan la, janji boleh selamatkan diri dari terjerumus ke lembah sakit hati
stok bahan basah
semua packing siap-siap untuk sekali masak
bekas putih yang bekas aiskrim tu khas untuk ayam. bekas bulat untuk fish ball dan fish cake. lain-lain tupperware tu untuk ikan, udang
pagi-pagi sebelum pergi kerja selalunya aku akan turunkan satu bekas ke tingkat bawah, tingkat biasa tu
bila balik kerja, tak de le benda tu keras kejung lagi. mempercepatkan proses tukang masak. kalau terlupa, aku beli la sejenis ikan kat kedai runcit sementara tunggu anak mengaji. balik terus je mulakan operasi
selalu le amalkan asingkan bahan mentah untuk sekali masak je. senang, tak payah le nak rendam dengan air tiap kali nak masak. hilang manis dia....
wah rajinnya ida...tapi mmg ni perkara asas untuk kite kaum² isteri merangkap ibu² buat bila hujung minggu..
ReplyDeletetapi mcm sy skrg da tak susah² nak blend cili lagi..just beli yang da siap blend...senang da...
senang la kalau pakai cili yg dah siap blend. saya tak berapa suka
ReplyDeletesebijik cam aku, ikan ayam udang sotong kasi siang pack utk skali masak, daging siap rebus, siap cili boh hahahhahahahahah senang la kije, walau aku balik kije tak pernah masak hahahahhahaha
ReplyDeleteDONE FOLLOW..SUDIKAN LAH FOLLOW KITE BALIK
ReplyDeleteamboi ko... berterus terang sungguh
ReplyDeleteok huny, tq
ReplyDelete