Monday 7 October 2013

Benda Penting Dalam Peti Ais



Bukan senang nak jadi working mum ni kan???
hanya yang melalui je tau macamana penatnya

tapi kalau diikutkan, working mum atau full time housewife pun sama je keadahnya. dua-dua pun ada kepenatan sendiri

nak nak pulak working mum plus part-time baker macam aku ni. bila ada candy buffet projek, double the penat

tapi yang paling penting aku enjoy buat semua tu

tak de sapa paksa.... suami pun ok dengan pilihan aku

bila dah siap semua kerja aku kat dapur, aku kemas la apa yang patut. tapi kadang-kadang aku kemas ala kadar je sebab aku tau tak lama lepas tu mesti en. suami akan pergi dapur, basahkan kain lap dan proceed dengan kerja mengelap dia

tapi .....
kerajinan dia hanya pada dapur. yang tu kadang-kadang mulut aku rasa nak tanya kenapa dia memilih dapur tapi malas la. tu kiranya rutin dia tiap-tiap hari. hujung minggu pulak dia pilih untuk basuh kasut sekolah, kapur kasut dan potong kuku

fuhhhhh... kurang sikit peluh aku keluar

appo ni, jauh menyimpang dari tajuk



ok ok ... nak cerita pasal peti ais sebenarnya

bila dah banyak jawatan, kena la ada perancangan kehidupan sikit

semua kat atas barang penting mesti ada dalam peti ais rumah

hari ahad rendam kejap bawang besar dan bawang kecil dalam air

motip???... senang nak kopek kulit dia

maka marilah kita kopek kulit bawang merah dan bawang putih, bajet untuk seminggu masak

cili pun blend siap-siap. rebus dalam periuk, masa blend aku guna air suam plus sikit minyak. motip letak minyak???... mak kata tak mudah berkulat. betul rasanya petua mak tu

ikan bilis pun wajib untuk masak sayur. en suami adalah peminat sayur, menu wajib tu. tapi kalau aku malas, aku stand-by la alasan siap-siap. sayur kat kedai dah kuning ke, dah layu, semalam punya sayur banyak yang buang dari yang makan

ala ...apa-apa alasan la, janji boleh selamatkan diri dari terjerumus ke lembah sakit hati



stok bahan basah

semua packing siap-siap untuk sekali masak

bekas putih yang bekas aiskrim tu khas untuk ayam. bekas bulat untuk fish ball dan fish cake. lain-lain tupperware tu untuk ikan, udang

pagi-pagi sebelum pergi kerja selalunya aku akan turunkan satu bekas ke tingkat bawah, tingkat biasa tu

bila balik kerja, tak de le benda tu keras kejung lagi. mempercepatkan proses tukang masak. kalau terlupa, aku beli la sejenis ikan kat kedai runcit sementara tunggu anak mengaji. balik terus je mulakan operasi

selalu le amalkan asingkan bahan mentah untuk sekali masak je. senang, tak payah le nak rendam dengan air tiap kali nak masak. hilang manis dia....


6 comments:

  1. wah rajinnya ida...tapi mmg ni perkara asas untuk kite kaum² isteri merangkap ibu² buat bila hujung minggu..
    tapi mcm sy skrg da tak susah² nak blend cili lagi..just beli yang da siap blend...senang da...

    ReplyDelete
  2. senang la kalau pakai cili yg dah siap blend. saya tak berapa suka

    ReplyDelete
  3. sebijik cam aku, ikan ayam udang sotong kasi siang pack utk skali masak, daging siap rebus, siap cili boh hahahhahahahahah senang la kije, walau aku balik kije tak pernah masak hahahahhahaha

    ReplyDelete
  4. DONE FOLLOW..SUDIKAN LAH FOLLOW KITE BALIK

    ReplyDelete
  5. amboi ko... berterus terang sungguh

    ReplyDelete