Wednesday 16 July 2014

Sambal Hijau Terung Pipit



boring makan lauk pauk je kan

demi membangkitkan napsu makan ahli keluarga, kak ton google la resepi simple tapi menawan

jumpa la dengan sambal ni. kita ni orang kampung, makanan kampung jugak la yang indah. bulan puasa ni dua kali makan steamboat. kali pertama tu ok la, hati berbunga-bunga. masuk kali kedua, rasa nak fitam

i dah don't like. along rasa nak termuntoh biru



semua pun berkonsepkan simple

cara simple, bahan simple, lokasi penggambaran pun simple. tq to tudung saji atas tajaan lokasi

kak ton is malas nak keluarkan kamera. lebih baik kendurkan urat badan 

copy paste saja ye

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan terung pipit, cuci dan toskan
2 genggam ikan bilis kembong, dibersihkan dan buang tulangnya, rendam
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, hiris
7 biji cili hijau, hiris
1 camca besar penuh taucho
1 inci belacan, dilarutkan dengan 1/2 cawan air
1 camca teh pes asam jawa
1 cawan air
Garam dan sedikit serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukka tauco dan kacau rata. Tambah bawang besar dan cili hijau. Masukkan pes asam jawa, belacan yang telah dilarutkan tadi, ikan bilis kembong (toskan) dan terung pipit. Kacau rata.
  2. Masak dengan api sederhana hingga terung pipit lembut. Tambah garam secukup rasa dan serbuk perasa. Masak hingga pekat (kalau terung pipit belum lembut, anda boleh tambah sedikit air panas). Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain..




satu mangkuk licin dengan sekali hadap. sambil makan sambil en. suami singkap nostalgia pasal terung pipit

ekceli dia singkap sorang diri, tanpa pendengar. kak ton tengok anak-anak concentrate menjamu selera, tak de minat jadi pendengar

hehehhe, sian



6 comments: