Monday 23 July 2012

Bubur Pulut Hitam


Salam Ramadhan untuk semua

Apa menu untuk berbuka?
Kalau orang bujang tu tak de le susah nak pikir pasal berbuka & sahur

Bagi yang dah beranak pinak ni, penat la nak memikir menu
Tu belum lagi bab anak-anak yang cerewet, memilih makanan

Alhamdulillah family mokcik semua spesis balun sampai licin
Tak de le yang cerewet
Jadi makanan adalah untuk semua

Meh sini kita nengok bubur orang pulut itam

Pemalas nak taip, copy je dari cik mat gebu, diubah sikit2




2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 3/4 cawan gula (ikut manis masing2 yea)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih
Secubit garam

  1. Rebus pulut hitam hingga kembang. 
  2. Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk pati santan. Ketepikan. Kemudian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
  3. Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam dan santan cair, kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
  4. Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk sesuai. Pati santan tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan. 



Alhamdulillah

lepas makan jangan lupa bercermin diri

selain dari menyebabkan kekenyangan, ia juga boleh menghasilkan gigi yang berdot itam


No comments:

Post a Comment