Friday, 17 January 2014

Masak Lemak Udang & Peria



yang pahit itu ubat ... 
yang manis itu senyuman aku

hahahaha.. perasan kan. padahal senyum pun pahit jugak

buntu le nak masak apa. asik-asik ngadap dapur tu yang idea terperuk je dalam otak

kata azam nak masak hebat-hebat kan. kena la abaikan kedai makan yang bersepah-sepah kat depan mata. jeling boleh tapi masuk no no no




kombinasi kegemaran suami dan anak. peria untuk suami, udang untuk iwan. suami kak ton tak suka masak lemak, lemah badan katanya tapi sekali sekala tak pe kot




3 ulas bawang merah- tumbuk lumat
6 biji cili padi - tumbuk lumat
2 inci kunyit hidup - tumbuk lumat
1 batang serai - titik
2 cawan santan
1 keping asam keping
garam
1 biji peria sederhana besar

potong peria menyerong. rendam sekejap dengan air garam untuk kurangkan pahit

masukkan santan, serai, asam keping dan bahan tumbuk dalam periuk. sentiasa kacau untuk elakkan santan pecah. nanti tak cantik tau

bila dah mendidih, masukkan udang dan garam. masak sekejep je, kalau tak udang keras pulak.

dah selesai .... boleh le makan 



2 comments: