yang pahit itu ubat ...
yang manis itu senyuman aku
hahahaha.. perasan kan. padahal senyum pun pahit jugak
buntu le nak masak apa. asik-asik ngadap dapur tu yang idea terperuk je dalam otak
kata azam nak masak hebat-hebat kan. kena la abaikan kedai makan yang bersepah-sepah kat depan mata. jeling boleh tapi masuk no no no
kombinasi kegemaran suami dan anak. peria untuk suami, udang untuk iwan. suami kak ton tak suka masak lemak, lemah badan katanya tapi sekali sekala tak pe kot
3 ulas bawang merah- tumbuk lumat
6 biji cili padi - tumbuk lumat
2 inci kunyit hidup - tumbuk lumat
1 batang serai - titik
2 cawan santan
1 keping asam keping
garam
1 biji peria sederhana besar
potong peria menyerong. rendam sekejap dengan air garam untuk kurangkan pahit
masukkan santan, serai, asam keping dan bahan tumbuk dalam periuk. sentiasa kacau untuk elakkan santan pecah. nanti tak cantik tau
bila dah mendidih, masukkan udang dan garam. masak sekejep je, kalau tak udang keras pulak.
dah selesai .... boleh le makan
masak lemak la sedap !!hehe
ReplyDeleteKlu selalu sgt jadi tak sedap pulak kat rekak
ReplyDelete