Kadang-kadang tu rasa malas pulak nak makan nasi
tiba......hati teringat masa kat london dulu,
masa sama-sama berlakon dengan brad pitt
masa tu langsong tak makan nasi
hari-hari brad pitt tapaukan steak, spegeti, lasagna
minum pun air yg warna warni dalam gelas runcing macam buloh betong
kalau setakat air limau, air sirap....kurang main la
-----lepas kena lempang, baru perasan, itu mimpi di waktu maghrib-----
resepi enak, cedok dari ana
sedap...anak-anak suka, ibu pun setuju
tak lengah2 pegi merempit ke jusco, nak cari daging punya pasal
brokoli & asparagus pun yilek jugak
uhhhh..tak ble tahan
kat jusco daging tinggal 2 keping je
2 keping??...mulut ada 5 wei
tu belum lagi kalau super sedap, kena la buat xtra
tak bole jadi ni, rempitan diteruskan ke pasar malam
kalau tak de jugak daging, haku cadang nak pegi
ladang ternakan lembu je,,,
berani ko tak nak potong lembu utk haku?....
jawab jawab
nasib la ada orang jual daging
kalau tak de, plan nak amuk satu taman
ok...lets begin
perap daging dengan sos black pepper dan sos mushroom
quantity?..agak2agak menyaluti daging
peram 2 jam, lagi lama lagi cantek
panaskan kuali, masukkan sikit minyak zaitun dan
sesudu butter utk aroma menyengit perasaan
sebelum tu, potong sayo pilihan anda
haku hanya sempat rembat carrot, brokoli
kalau ada cendawan butang segar mesti lagi terangkat
gaul dengan sikit garam, oregano dan rosemary
tumiskan dalam kuali tadi
bila dah layu, masukkan dalam pinggan
jangan pulak makan dalam kuali tu yek, nampak kurang sopan
gunakan kuali yang sama tadi, tambahkan lagi olive oil & butter
masukkan daging yang telah diperap
masak ikut sesuka hati, ada yang suka setengah masak
ada yang suka melampaui batas
untuk kuah, gunakan beef & herb gravy brand McCormick
masukkan 300ml air ke dalam periuk, tuang ke semua gravy tadi
kacau sebati, jangan ada yang berketul-ketul
campurkan 3 sudu besar sos black pepper dan 1 sudu besar sos mushroom
kacau sebati
masak hingga mendidih, kalau pekat sangat
boleh tambah air
kalau ada lebihan sos hasil perapan tadi, bole
jugak tambah ke dalam periuk ni
gini la hasilnya sayor tadi, kurang meriah dengan warna
ni pulak sos blackpepper + sos cendawan versi senget
oit...lupa plak cara buat coleslaw cara diri sendiri
racik halau kobis, carrot
tambahkan mayonis dan serbuk black pepper
masuk dalam peti es.....
nyaman di laluan tekak
SEDAP
TERBAEKKK
anak la kata, ai cuma senyum
No comments:
Post a Comment