Wednesday 7 March 2012

Sticky Caramel Chicken Wing

Selamat ke datang ke siaran masterchep

juri undangan kali ni adalah anak-anak sendiri
tapi sebelum bagi diorang test, den dah bagi amaran siap-siap
kalau tak sedap.....diam-diam
nampak macam diorang paham

jadi...kejuaraan kompom dalam genggaman la kalau gini



Sumber : myresipi

12 keping kepak ayam - belah 2
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - ketuk dengan kulitnya sekali
1 sudu besar halia cincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan @ 60ml madu

Tumiskan bawang putih, halia dan chicken wing. 
Kacau dan goreng selama 5 minit.
Masukkan kesemua sos dan madu, kacau sekejap kemudian tutup kuali
Kacau sekali sekala, selama 15 minit @ hingga masak

Nota : bila dah masuk madu, sos akan berbuih
Sos akan jadi macam hangit, jangan gabra. 
sebab mmg konsepnye gitu



juri angkat tangan dan bagi komen
nampak gaya komen penuh kejujuran dan keikhlasan
tak de kena mengena dengan ibu pun

sesungguhnya,,,,,,
memang kepak ayam ni sedap

ramai yg dah tau, ramai yg dah cuba
terbalik-balik bijik mata tahan kesedapan

cik abang kata jangan buat selalu
orang selalu inject kat kepak dan paha untuk
bagi ayam cepat besar

tapi..................
haku tengok tiap kali buat, dia yg makan tak hengat

jentik telinga tu baru tau
meaningless punya nasihat


oooooooooooooohhhhhhhh.....lazat
minggu ni nak buat lagi


No comments:

Post a Comment