Semalam mak, pak, adik dan anak2 buah selamat smpai dari kampung
konon nak melawat akka jaga anak sedara kat sepital
bila dah sampai sini, berjaya pujuk doktor untuk mintak discharge
kami buat keputusan untuk berubat cara kampung pulak
kesian pulak tengok anak sulung arwah abang ni
cucuk sana, cucuk sini.....tapi tak de keputusan
tak jumpa punca yang sebabkan dia demam malam
dan berat badan menyusut sampai 28kg
dalam kelam kabut setelkan urusan sepital
sempat mintak tlong hanben untuk masak nasik
lauk-lauk mak bawak dari kampung
lauk gulai tempoyak + gulai taucu
kat rumah goreng je ikan pekasam, telur
ni la namanya darurat paling darurat
lauk berstatus ala kadar
dah setel makan malam
sempat buat puding koktail ni
ni pun sebab permintaan anak-anak buah
kalau tak, non kuasa jugak nak membuat malam-malam ni
Sumber : Norbaya
Bahan2 utk kuah
1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit cocktail
1/2 cwn air
4 sudu gula (kalu suka manis kena tambah)
1 st esen vanilla
1 st tepung kastad larutkan dlm air (tujuan utk memekatkan kalau tak masukkan pun tak apa)
Cara
campurkan semua bahan & masak atas api perlahan (api kuat akan membuatkan susu berkeladak & tak cantik). Tujuan masak atas api hanyalah untuk menghancurkan gula & sebati. Jika rasa gula sudah hancur bolehlah tutup api. Masukkan dlm freezer.
Untuk kastad:
1 cwn tepung kastad
5 cwn air
1 sudu gula
Cara
Campurkan semua bahan & masak atas api sehingga menjadi pekat & likat, akan perasan yg warnanya akan bertukar dari kuning caor ke kuning yg lutsinar. Setelah masuk sudukan ke dlm bekas2 kecil spt bekas lompang & sejukkan. Setelah sejuk masukkan dlm adunan pertama, sedia utk dimkn.
sudah la siap.....
sambil-sambil posing, habis la semuanya
terasa macam chef antarabangsa pulak
dalam sekejapan dah siap hidangan
yang pentinggggg.....lazzzaaaat
ceri nan sebijik penyeri mangkok
No comments:
Post a Comment