nyam nyam nyam....
lazatnya ikan pekasam i, tak terkata
tau tau dah licin 4 pinggan
kesan memang tak bole nampak sebab tulang-temulang
pun lesap, dah bermastautin dalam perut
bonda tercinta kat kampung memang pandai buat ikan pekasam
paling magic, tulang pun bole makan
krap krup je bunyinya
macamana cara buat?....
senang je walaupun tak pernah buat sendiri
peram ikan dengan segenggam nasi (bukan beras yek),
asam keping, garam
dalam masa seminggu dah bole makan
kalau tak pandai, ikan bole berulat
tak tau dari mana datangnya ulat2 ni
pandai sungguh diorang cari rezeki
looks menyelerakan?
memang pun
yang pernah makan je tau cemana nikmatnya
pembuka selera yang tiada bandingnya
ni rupa ikan dah yang dah dibasuh, kecut sebab kena peram
stand-by untuk diterjunkan dalam kuali
ikan buatan bonda ni akan hancur bila digoreng
bila dah agak2 nak garing tu, masukkan bawang besar
dan cili untuk penambah aroma
inilah kemagikannya
kepala ikan pun tinggal rangka je
dahsat
ada yg suka goreng ikan pekasam dengan beras goreng
tapi i don like...
tepuk dada,,,tanya diri sendiri
sendiri pos, sendiri komen
ReplyDeletebole gitu?
Rindu gak dgn ikan pekasam mak ko...shy shy cat nak ngendeng umah mak ko. Tapi rasanya ko msk lg terbaek sbb siap angkat2 kaki tgn semua:-)
ReplyDelete