Friday, 12 October 2012

Black Pepper Steak



ececece ..... semalam kitorang adalah omputeh, makan black pepper steak untuk dinner

En. suami yang bertekak melayu tak de kat rumah
ada keje, 4 hari tak balik rumah

Berdondang sayang la kitorang makan makanan yang sendirik suka

Dah en. suami keje penat-penat, kena la pikir tekak dia waktu kat dapur
bila dia tak de, pikir le pasal diri sendiri



Tak de plan pun nak buat ni, tiba-tiba terpandang daging kat kedai runcit
Sambar je la 3 potong

Masak pun ala-ala cincai

Sampai je rumah, cepat-cepat perap daging, biar semua rasa bergelumang dan berpaut-paut sesama sendiri

pakai je apa yang ada dalam peties tu, tak kuasa nak belek resepi



Perap daging dengan sos lada hitam, sos cendawan, lada hitam tumbuk, parsley dan garam

Sementara diorang bermesra, mokcik tengok french food at home sambil berskipping
ahakss ..... mokcik berangan nak kurus

sejam lepas perap. goreng je dengan sikit minyak
mokcik tak de goreng lama sangat, half done je (betul ke term dia?...bantai je la)

lebihan sos dalam bekas perapan tu mokcik tambah dengan sikit air
dah angkat daging tu, dengan kuali yang sama camprkan je lebihan sos
kalau agak2 kurang sos tu, bole le tambah lagi sikit sos lada hitam dan sos cendawan
masak bagi pekat, ikut la nak pekat macamana

kentang tu mokcik guna resepi kentang butter sebelum ni
sebelum kentang tu elok empok, campur kan sekali dengan karrot




dah siap .... curah semua atas daging


No comments:

Post a Comment