ececece ..... semalam kitorang adalah omputeh, makan black pepper steak untuk dinner
En. suami yang bertekak melayu tak de kat rumah
ada keje, 4 hari tak balik rumah
Berdondang sayang la kitorang makan makanan yang sendirik suka
Dah en. suami keje penat-penat, kena la pikir tekak dia waktu kat dapur
bila dia tak de, pikir le pasal diri sendiri
Tak de plan pun nak buat ni, tiba-tiba terpandang daging kat kedai runcit
Sambar je la 3 potong
Masak pun ala-ala cincai
Sampai je rumah, cepat-cepat perap daging, biar semua rasa bergelumang dan berpaut-paut sesama sendiri
pakai je apa yang ada dalam peties tu, tak kuasa nak belek resepi
Perap daging dengan sos lada hitam, sos cendawan, lada hitam tumbuk, parsley dan garam
Sementara diorang bermesra, mokcik tengok french food at home sambil berskipping
ahakss ..... mokcik berangan nak kurus
sejam lepas perap. goreng je dengan sikit minyak
mokcik tak de goreng lama sangat, half done je (betul ke term dia?...bantai je la)
lebihan sos dalam bekas perapan tu mokcik tambah dengan sikit air
dah angkat daging tu, dengan kuali yang sama camprkan je lebihan sos
kalau agak2 kurang sos tu, bole le tambah lagi sikit sos lada hitam dan sos cendawan
masak bagi pekat, ikut la nak pekat macamana
kentang tu mokcik guna resepi kentang butter sebelum ni
sebelum kentang tu elok empok, campur kan sekali dengan karrot
dah siap .... curah semua atas daging
No comments:
Post a Comment