amacam kawan-kawan?... nampak menyelerakan tak?
Bagi yang suka tempoyak, ni salah satu cara mempelbagaikan resepi
bagi yang tak suka, sorry ....tak dapat den nak tolong
kalau kita tak de banyak masa terluang, udang goreng tempoyak ni memang boleh membantu
cuma kena la makan panas-panas, rasanya kalau dah sejuk kureng sikit umph dia
kiranya masak untuk sekali makan je la
jangan masak sampai setengah kolam udang, nanti membazir pulak
lagipun, udang sekarang bole tahan hargenya
silap ari bulan, bole menitik airmata waktu kat kaunter bayaran
sebagai ustazah kurang bertauliah, mari la kita sama-sama menasihati
Resepi kopipes dari aku bukan chef
Bahan-bahan:
- 10 ekor udang sederhana besar (buang janggut dan belah belakang)
- 1 biji bawang merah tapi saiz besar cam bwg besar - hiris
- 1 ulas bawang putih - hiris
- sebiji cili merah - hiris
- 6 biji cili api - hiris (aku rasa better lebihkan sikit cili api ni sebab 6 bijik x cukp pedas utk aku. pedas baru kick. agak2 nak kena buasir tu! hehehheheee)
- 3 sudu tempoyak
- minyak, garam dan kunyit
Cara memasak:
- gaul udang ngan sedikit garam dan secubit kunyit - perap seketika
- pansakan minyak dan tumis bahan hiris sampai kekuningan
- masukkan udang tadi dan gaul seketika - jangan lama sgt takut udang mengejung, nanti x sedap
- masukkan tempoyak dan masaklah seketika. sesuaikan rasa - tak masin tambah garam
- dah siap, hidang panas2... SEDAPPPPPPPPPP!!!
perasan tak ????...sekarang ada watermark
tapi tak pasti sampai bila mokcik rajin
No comments:
Post a Comment