Time sekolah dulu sungguh la glemer sagun kelapa ni
Semantara tunggu van sekolah, berlari-lari le sebijik kedai runcit ni
Jual sagun yang balut dalam kertas tu
Sagun dia pun fresh, buat sendirik punya
Bukan macam jaman sekarang, tak de sefresh mana
Jadi, untuk menyelak kenangan zaman dulu, jom kita buat sendiri sagun ni
resepi darisudipkayu.blogspot.com/
Bahan:
200gms cwn kelapa kering 200gms cwn tepung beras
50 gms tepung pulut
gula halus secukupnye
CARA:
1. goreng dulu kelapa hingga wangi (kalau guna kelapa fresh kine goreng hingga separa kering giteww)...
2. masukkan tepung beras& tepung pulut...goreng lg hingga wangi, rangup & berderai...3. dah siap, sejukkan dulu br gaul bersama gula ikut suka nk manis mana...
Bila aku nengok kelapa ni masih berketul bila dah kering, aku pun blend bagik hancur
Rasa memang membahagiakan naluri
Tapi sendirik mau ingat, makan kena la berhati-hati dan bersopan
Pastikan tiada makhluk kat depan kita
Kalau tak, naya je kena penangan sagun fresh dari mulut kita
Paling hazab, mulut kita tak semestinya fresh
hehe
jadi, no more sagun yang dalam gulungan paper tu
kalau nak jugak, sila gulung sendiri
aku letak dalam tupperware kecik2 merangkap comei
smbil tengok tivi, bole le menjamu selera
sapa yang nakal, aku sembur dengan sagun
aku dulu zaman sekolah rendah jual sagun tau....nenek aku buat, aku jual senyap2 kat sekolah hehehehehehehe
ReplyDeleteAiseh..kecik2 dh jd bisneswoman
ReplyDelete