Tuesday, 23 October 2012

Sagun Kelapa



Time sekolah dulu sungguh la glemer sagun kelapa ni
Semantara tunggu van sekolah, berlari-lari le sebijik kedai runcit ni

Jual sagun yang balut dalam kertas tu
Sagun dia pun fresh, buat sendirik punya
Bukan macam jaman sekarang, tak de sefresh mana

Jadi, untuk menyelak kenangan zaman dulu, jom kita buat sendiri sagun ni




resepi darisudipkayu.blogspot.com/

Bahan:
200gms cwn kelapa kering 
200gms cwn tepung beras 
50 gms tepung pulut 
gula halus secukupnye 

CARA: 
1. goreng dulu kelapa hingga wangi (kalau guna kelapa fresh kine goreng hingga separa kering giteww)... 
2. masukkan tepung beras& tepung pulut...goreng lg hingga wangi, rangup & berderai...3. dah siap, sejukkan dulu br gaul bersama gula ikut suka nk manis mana...

Bila aku nengok kelapa ni masih berketul bila dah kering, aku pun blend bagik hancur

Rasa memang membahagiakan naluri



Tapi sendirik mau ingat, makan kena la berhati-hati dan bersopan

Pastikan tiada makhluk kat depan kita
Kalau tak, naya je kena penangan sagun fresh dari mulut kita

Paling hazab, mulut kita tak semestinya fresh
hehe



jadi, no more sagun yang dalam gulungan paper tu
kalau nak jugak, sila gulung sendiri

aku letak dalam tupperware kecik2 merangkap comei
smbil tengok tivi, bole le menjamu selera

sapa yang nakal, aku sembur dengan sagun


2 comments:

  1. aku dulu zaman sekolah rendah jual sagun tau....nenek aku buat, aku jual senyap2 kat sekolah hehehehehehehe

    ReplyDelete
  2. Aiseh..kecik2 dh jd bisneswoman

    ReplyDelete