Tuesday, 2 October 2012

Strawberry Tiramisu



Buat masa sekarang, tiramisu adalah antara dessert favourite mokcik

Makan sehari suntuk tanpa amik makanan lain pun no hal
Tak de le effect jiwa raga rasanya

Kalau jalan ke mana-mana dengan family, memang mokcik akan ke bakery
Cari dessert

Jadi, pelik tak kalau mokcik umpama gajah pakai jeans + blaus ?

Resepi adalah diceduk dari sini
Mokcik ada beberapa versi tiramisu, semua pun menyenangkan hati
Hasil adalah membungakan hati




Bahan strawberry filling
150ml strawberry filing
80ml air suam
1 sudu makan gula aising

Bahan2 Lain


Sepeket biskut tiramisu 
Gambar biskut copy dari blog cahaya cinta ku jugak



250 gram philadelphia/tatura cream cheese

OK, cream cheese tu yang bungkusan macam pocong punjut tu yek
yang warna oren dan hijau muda tu cuma penari latar



250 gram whipping cream
Comel tak bekas sukatan whipping cream tu? Klasik dan anggun je

1/2 cawan gula

Sedikit esen vanilla

Bancuhan nescafe tanpa gula


OK, kita pegi pada cara-cara buat pulak yek

Campur semua bahan strawberry filling tu, ketepikan
Tak kira la nak ketepikan kat mana, ikut kemahuan dan gerak hati sendiri 

Putar pulak cream cheese, gula dan esen vanilla. Kemudian masukkan whipping cream
Pukul sampai hasilnya macam bawah ni

helo....bawah kat sini, bukan bawah kat tempat lain




OK, kita buat lapisan dia, dah nak siap ni. Tak sabar nak mamam


Patahkan biskut kepada 2 bahagian

Ambil bekas yang anda nak gunakan,,, bole guna gelas @ mangkuk kecil
Apa???...nak guna periuk?. 
Agak-agak la sayang. Apa tak tanya bole guna tempurung tak?


Lapiskan gelas dengan filing tadi

Celupkan biskut sekejap dalam bancuhan nescafe, jangan lama sangat tau
Terus masukkan dalam bekas tadi

Lapiskan pulak dengan cream cheese

Ulang lagi langkah kat atas. Yang penting lapisan atas mesti cheese

Dah siap, bole la hias ikut kreativiti diri sendiri



Sedih pulak, tajuk tiramisu strawberry tapi cik tiramisu berganding dengan anggur pulak

Mokcik cari strawberry tapi tak jumpa. Sabar je anggur, kira ok jugak sebab warna sama



Sungguh gembira makan tiramisu, sendawa pun bau cheese (tipu, kan?)


1 comment:

  1. Çok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ReplyDelete