Buat masa sekarang, tiramisu adalah antara dessert favourite mokcik
Makan sehari suntuk tanpa amik makanan lain pun no hal
Tak de le effect jiwa raga rasanya
Kalau jalan ke mana-mana dengan family, memang mokcik akan ke bakery
Cari dessert
Jadi, pelik tak kalau mokcik umpama gajah pakai jeans + blaus ?
Resepi adalah diceduk dari sini
Mokcik ada beberapa versi tiramisu, semua pun menyenangkan hati
Hasil adalah membungakan hati
Bahan strawberry filling
150ml strawberry filing
80ml air suam
1 sudu makan gula aising
Bahan2 Lain
Sepeket biskut tiramisu
Gambar biskut copy dari blog cahaya cinta ku jugak
250 gram philadelphia/tatura cream cheese
OK, cream cheese tu yang bungkusan macam pocong punjut tu yek
yang warna oren dan hijau muda tu cuma penari latar
250 gram whipping cream
Comel tak bekas sukatan whipping cream tu? Klasik dan anggun je
1/2 cawan gula
Sedikit esen vanilla
Bancuhan nescafe tanpa gula
OK, kita pegi pada cara-cara buat pulak yek
Campur semua bahan strawberry filling tu, ketepikan
Tak kira la nak ketepikan kat mana, ikut kemahuan dan gerak hati sendiri
Putar pulak cream cheese, gula dan esen vanilla. Kemudian masukkan whipping cream
Pukul sampai hasilnya macam bawah ni
helo....bawah kat sini, bukan bawah kat tempat lain
OK, kita buat lapisan dia, dah nak siap ni. Tak sabar nak mamam
Patahkan biskut kepada 2 bahagian
Ambil bekas yang anda nak gunakan,,, bole guna gelas @ mangkuk kecil
Apa???...nak guna periuk?.
Agak-agak la sayang. Apa tak tanya bole guna tempurung tak?
Lapiskan gelas dengan filing tadi
Celupkan biskut sekejap dalam bancuhan nescafe, jangan lama sangat tau
Terus masukkan dalam bekas tadi
Lapiskan pulak dengan cream cheese
Ulang lagi langkah kat atas. Yang penting lapisan atas mesti cheese
Dah siap, bole la hias ikut kreativiti diri sendiri
Sedih pulak, tajuk tiramisu strawberry tapi cik tiramisu berganding dengan anggur pulak
Mokcik cari strawberry tapi tak jumpa. Sabar je anggur, kira ok jugak sebab warna sama
Sungguh gembira makan tiramisu, sendawa pun bau cheese (tipu, kan?)
Çok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ReplyDeleteSaygılar..