Monday, 8 October 2012

Kentang Butter



Ada sikit pertukaran dengan jadual hidup
Aiseh....tapi tak pasti berapa lama pertukaran ni mampu berterusan

Adakah hangat-hangat taik ciken?...harap2 mampu la bertahan lama

Bukan senang nak tukar, mind set kena la teguh


Pertukaran pun tak de le hebat mana, jogging setempat kat depan tivi je
tapi gempak jugak, kan?
selain usaha ke arah badan yang sihat, dapat jugak tengok french food at home
sebab jadual larian ni start pukul 7pm, ngam-ngam siaran tu start
bila azan, stop kejap

dah hasilnya, mokcik dapat resepi mudah ya amat ni




yangg ni mokcik test power, buat 2 bijik kentang sederhana besar
dia buat hari tu kencang kecik, comei sungguh

ni kiranya kena sesangat dengan tekak mokcik yang jugak comei
lepas ni berlari-lari le mokcik ke pasar untuk cari kentang comei



2 biji kentang sederhara besar
1/2 sudu kecil parsley kering (dia guna fresh parsley)
1/2 sudu besar butter
Sikit garam dan lada hitam

standard omputeh masak mesti ada lada hitam dengan tempat pusing dia tu, ala yang kayu tu


cara-cara

Rebus kentang sampai empuk, jangan buang kulit
macamana nak tau dia dah empuk?..cucuk kentang dengan pisau dan angkat. kalau laju ke dia turun, maka dah empuk la tu

bila dah empuk, keluarkan dari periuk dan kopek kulit, nampak licin dan cantik je masa ni

masukkan semula dalam periuk
campur garam, lada hitam, parsley dan butter
masak kejap je atas dapur, cuma nak cairkan butter je

dah pun siap



amacam?...senang tak?
yang penting, lazat

sungguh sedap makan depan tivi
tepi tivi pun sedap jugak rasanya

 mmmmmmm....rasa macam gadis mat salleh bersantai kat tepi pantai 

lepas ni bole explore lagi



2 comments:

  1. wahhhhh. boleh masuk masterchef ni. ;)

    ReplyDelete
  2. masterchef?...kat pintu luar masterchef pun tak mampu

    ReplyDelete