Wednesday 31 October 2012

Kek Lapis Cheese Persona



Rasanya ramai yang dah try kek lapis ni

Kek lapis yang agak la simple bahan dan cara pembuatan tapi punya la sedap

Boleh berpusing bijik mata waktu makan

Aiseh ....puji keterlaluan, obvious sangat menipunya?
Ok, aku mintak maap

Tapi serius, mmg lazat berkrim

Yang penting, kena la prepare awal sebelum dapat menikmati
Biar biskut & cheese tu bergelumang seintimnya



Resepi diceduk dan dikopi dari blog glemer http://ryoazhar.blogspot.com

Sambil ceduk, malu pada diri sendiri
Cik abang ni punya la pandai masak
Terpaksa tersipu-sipu kat celah pokok buluh


A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.




Suka tengok abah punya la concentrate makan kek lapis ni

Kepuasan tuh ....



So la nyaman bila lalu kat tekak


4 comments:

  1. Assallamualaikum Ida..

    Kek yang sedap dan senang membuatnya kan.. Nyumm..nyumm...

    ReplyDelete
  2. Mesti sedapkan kek yg ada cheese nie.

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam
    tepat sekali. tak nyesal buat, kan?

    ReplyDelete
  4. Nazayiena, memang sedap. try la buat

    ReplyDelete