bila terpandangkan quiche ni, kita boleh simpulkan pepatah usaha tangga kejayaan
pepatah ke kiasan?... hantam aje la. korang mesti paham apa maksud aku kan. kiranya ayat bunga-bunga kasik sedap ka
first time tengok quiche dalam rancangan "masak". nampak senang je chef tu buat
potong-potong, uli-uli, penyek-penyek,,,,, dah siap
tapi dah gugel banyak kali tak de pulak keluar resepi dari rancangan tu
pulak tu usaha mencarik cendawan butang segar punya la susah. berapa banyak kedai, pasaraya aku pegi baru dapat jumpa. harga pun boleh tahan melampaunya
betul ke rupa quiche macam ni?...
orang kampung macam i tak berapa pasti tapi rasanya lebih kurang gini la kot
makanya resepi copy pes dari che mat
terima kasih banyak-banyak ye
BAHAN-BAHAN PASTRY :-)
220 g tepung gandum
125 g mentega sejuk, didadu kecil
1 camca besar gula aising
Secubit garam
Satu biji telur, dipukul sedikit
BAHAN INTI CENDAWAN :-)
15 kuntum cendawan butang segar, hiris sederhana nipis
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, didadu
2 helai bay leaf
1/2 cawan susu sejat "IDEAL"
1/2 camca teh lada hitam yang baru ditumbuk
1 camca besar mentega
1/4 camca teh gula
Garam secukup rasa
BAHAN LAIN :-)
1 biji telur saiz "A"
1/4 cawan susu sejat "IDEAL"
1 pokok daun bawang, hiris halus
Secubit garam
Sedikit lagi lada hitam untuk ditabur
220 g tepung gandum
125 g mentega sejuk, didadu kecil
1 camca besar gula aising
Secubit garam
Satu biji telur, dipukul sedikit
BAHAN INTI CENDAWAN :-)
15 kuntum cendawan butang segar, hiris sederhana nipis
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, didadu
2 helai bay leaf
1/2 cawan susu sejat "IDEAL"
1/2 camca teh lada hitam yang baru ditumbuk
1 camca besar mentega
1/4 camca teh gula
Garam secukup rasa
BAHAN LAIN :-)
1 biji telur saiz "A"
1/4 cawan susu sejat "IDEAL"
1 pokok daun bawang, hiris halus
Secubit garam
Sedikit lagi lada hitam untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KULIT PASTY :- Masukkan mentega sejuk dalam tepung gandum bersama gula aising dan secubit garam. Gaul ramas dengan hujung jari hingga menjadi seakan2 teksture serbuk roti. Tuang bancuhan telur sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Jangan risau jika telur tida habis digunakan.
- UNTUK INTI CENDAWAN :- Panaskan mentega dalam kuali, gunakan api sederhana. Tumis bawang putih, bawang besar dan bay leaf hingga harum, masukkan cendawan, masak sekejap dan tuang susu cair. Tambah lada hitam, gula dan sedikit garam. Kecilkan api dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan inti tadi.
- UNTUK BLACKPEPPER MUSHROOM QUICHE :- Keluarkan doh dari peti sejuk, canai doh tadi antara 2 keping plastik sehingga mendapat saiz yang sesuai dengan bekas tat yang disedikan. Cucuk2 permukaan pastry dengan garfu, tutup dengan aluminium foil dan letak kan benda berat atasnya (mat letak kacang soya). Blind-bake selama 2o minit pada suhu 180C. Kemudian keluakan dari oven, alih aluminum dan kekacang, sambung membakar lagi untul 10 minit lagi. Kemudian, isikan inti, tabur dengan hirisan daun bawang. Pukul telur + telur baki buat pastry tadi bersama susu dan secubit garam, kacau rata dan tuang dalam kulit quiche dan tabur lada hitam tadi. Sambung membakar untuk 20 minit lagi pada suhu 180C, atau kekuningan....Selamat mencuba!!
pastry yang dah siap bertapa dalam bekas tat
ada lebihan pastry, aku buat versi kecik
cara nak masukkan dalam bekas..... capai doh. alihkan dengan penuh kelembutan ke dalam bekas
aku paksa bahagian tengah masuk dulu. pas tu adjust tepi-tepi bagi cantik dan molek
potong lebihan, jangan pulak terus bakor dalam keadaan mengelebeh macam tu. kang pengsan pulak orang lain dibuatnya
tindakan kejam .... cucuk-cucukkan bahagian bawah
pastikan yang dicucuk tu hanya pastry, bukan tangan sendiri yek. tiba-tiba pulak korang naik syeh, tak sedo tangan sendiri yang jadi mangsa kekejaman
dah siap masuk inti
dok diam-diam ye kat dalam tu, jangan gaduh-gaduh
dah bergelumang dengan telur pulak
hasilnya .....
semua pun kagum la kononnya dengan kejayaan membuat quiche
tapi kejap je kagumnya. lepas 2-3 minit diorang selamba je duk depan tivi
whoaaa!!..tahniah!!...penah jugak SB terpikir nak buat resepi ni tapi tak jadi..mushroom mahaiiii...hihi..
ReplyDeleterasanya sekali ni je buat. bila dah buat, rasa lapang dada, tak de terpikir-pikir lagi
ReplyDelete:)
rajinya...saya paling malas tang pastry tu
ReplyDeletebetul tu macikz konah... bercinta sungguh
ReplyDelete