Tuesday, 11 February 2014

BLaCkPePPeR MuSHRooM QuiCHe



bila terpandangkan quiche ni, kita boleh simpulkan pepatah usaha tangga kejayaan

pepatah ke kiasan?... hantam aje la. korang mesti paham apa maksud aku kan. kiranya ayat bunga-bunga kasik sedap ka

first time tengok quiche dalam rancangan "masak". nampak senang je chef tu buat

potong-potong, uli-uli, penyek-penyek,,,,, dah siap

tapi dah gugel banyak kali tak de pulak keluar resepi dari rancangan tu

pulak tu usaha mencarik cendawan butang segar punya la susah. berapa banyak kedai, pasaraya aku pegi baru dapat jumpa. harga pun boleh tahan melampaunya




betul ke rupa quiche macam ni?... 

orang kampung macam i tak berapa pasti tapi rasanya lebih kurang gini la kot

makanya resepi copy pes dari che mat

terima kasih banyak-banyak ye


BAHAN-BAHAN PASTRY :-)
220 g tepung gandum
125 g mentega sejuk, didadu kecil
1 camca besar gula aising
Secubit garam
Satu biji telur, dipukul sedikit

BAHAN INTI CENDAWAN :-)
15 kuntum cendawan butang segar, hiris sederhana nipis
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, didadu
2 helai bay leaf
1/2 cawan susu sejat "IDEAL"
1/2 camca teh lada hitam yang baru ditumbuk
1 camca besar mentega
1/4 camca teh gula
Garam secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
1 biji telur saiz "A"
1/4 cawan susu sejat "IDEAL"
1 pokok daun bawang, hiris halus
Secubit garam
Sedikit lagi lada hitam untuk ditabur


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT PASTY :- Masukkan mentega sejuk dalam tepung gandum bersama gula aising dan secubit garam. Gaul ramas dengan hujung jari hingga menjadi seakan2 teksture serbuk roti. Tuang bancuhan telur sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Jangan risau jika telur tida habis digunakan.
  2. UNTUK INTI CENDAWAN :- Panaskan mentega dalam kuali, gunakan api sederhana. Tumis bawang putih, bawang besar dan bay leaf hingga harum, masukkan cendawan, masak sekejap dan tuang susu cair. Tambah lada hitam, gula dan sedikit garam. Kecilkan api dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan inti tadi.
  3. UNTUK BLACKPEPPER MUSHROOM QUICHE :- Keluarkan doh dari peti sejuk, canai doh tadi antara 2 keping plastik sehingga mendapat saiz yang sesuai dengan bekas tat yang disedikan. Cucuk2 permukaan pastry dengan garfu, tutup dengan aluminium foil dan letak kan benda berat atasnya (mat letak kacang soya). Blind-bake selama 2o minit pada suhu 180C. Kemudian keluakan dari oven, alih aluminum dan kekacang, sambung membakar lagi untul 10 minit lagi. Kemudian, isikan inti, tabur dengan hirisan daun bawang. Pukul telur + telur baki buat pastry tadi bersama susu dan secubit garam, kacau rata dan tuang dalam kulit quiche dan tabur lada hitam tadi. Sambung membakar untuk 20 minit lagi pada suhu 180C, atau kekuningan....Selamat mencuba!!




pastry yang dah siap bertapa dalam bekas tat




ada lebihan pastry, aku buat versi kecik




cara nak masukkan dalam bekas..... capai doh. alihkan dengan penuh kelembutan ke dalam bekas 



aku paksa bahagian tengah masuk dulu. pas tu adjust tepi-tepi bagi cantik dan molek

potong lebihan, jangan pulak terus bakor dalam keadaan mengelebeh macam tu. kang pengsan pulak orang lain dibuatnya




tindakan kejam .... cucuk-cucukkan bahagian bawah

pastikan yang dicucuk tu hanya pastry, bukan tangan sendiri yek. tiba-tiba pulak korang naik syeh, tak sedo tangan sendiri yang jadi mangsa kekejaman 




dah siap masuk inti

dok diam-diam ye kat dalam tu, jangan gaduh-gaduh





dah bergelumang dengan telur pulak




hasilnya .....

semua pun kagum la kononnya dengan kejayaan membuat quiche

tapi kejap je kagumnya. lepas 2-3 minit diorang selamba je duk depan tivi



4 comments:

  1. whoaaa!!..tahniah!!...penah jugak SB terpikir nak buat resepi ni tapi tak jadi..mushroom mahaiiii...hihi..

    ReplyDelete
  2. rasanya sekali ni je buat. bila dah buat, rasa lapang dada, tak de terpikir-pikir lagi
    :)

    ReplyDelete
  3. rajinya...saya paling malas tang pastry tu

    ReplyDelete
  4. betul tu macikz konah... bercinta sungguh

    ReplyDelete