Monday, 14 April 2014

Beban...membebankan...terbeban?




kak ton berada dalam fasa baru dalam dunia kerja

amacam?...ada rasa kagum tak dengan ayat kat atas


bila assistant dah berenti, company bekukan (atau mansuh terus?) replacement. kawan unit lain pulak berenti tanpa notis, pun tanpa replacement

boss decided untuk sorang lagi ni yang kononnya tut tut tut tut pergi replace kerja budak yang dah berenti tu. kak ton pulak diminta tolong buat kerja dia dan jugak kerja assistant sendiri

hebat tak perjalanan tu. kak ton buat kerja untuk tiga orang sekaligus


kering tak hingus dalam idung kalau macam gini?


tapi ... dah bagitau boss awal-awal. jangan letak harapan terlalu tinggi. bila deal dengan operator, kak ton tak mampu bagi 100%. tau tau je le operator, budak-budak lepasan sekolah, warga antarabangsa, warga perak yang kadang-kadang susah nak handle 


department lain cakap 
waaaaa,,,,sure lebat masuk sebab additional 2 orang punya hal kak ton nak kena handle

sorry la kengkawan yek. kak ton tak de cakap pun pasal rm dengan boss. i tak tanya, dia pun tak de cakap apa-apa

kadang-kadang orang cakap rm adalah segalanya. memang ada betulnya tapi pada waktu ni, malas nak fikir. kak ton anggap ni lebih pada cabaran. kot kalau ada rezeki, ada la. kot kalau tak de, kak ton redho


tapi korang .....very le penat tau. menimbun ni ha nak ditackle. tak pasti boleh bertahan atau tak.

wahai hati yang putih bersih (konon la yek) ... bertahan la demi sesuap nasi. kalau ada rezeki lebih, kita rendam badan dalam spa. kalau rezeki cukup-cukup je, kita rendam badan dalam besen. santai depan porch



mode sapu airmata dengan hujung lengan baju kurung


9 comments:

  1. Replies
    1. ye, tq. sedang sabar. masih dalam tempoh bertenang

      Delete
  2. Kak Ton, aku yang baca ni pun keras terus bijih timah dalam telinga ni. Terus jadi sebu telinga. Pekak kejap.


    Haa...? APA DIA????

    CAKAP APA??



    TAK. DE. NGARRRRR!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. keras bijih???

      bijih kak ton pulak mencair

      Delete
  3. bagi saya , kita berhak dapat upah bagi setiap kerja yg kita buat . itu juga yg Islam kata ... ada kalanya lembut hati akan buat org lbh ambil kesempatan ... sekurang2nya biarlah apa yg kita buat berbaloi dgn yg kita dapat ( upah ) .

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh...ye ke.
      buat masa skrg ambil pendekatan jangan terlalu berkira. ex-boss pernah cakap, bila kita ada lebih pengetahuan dan pengalaman, duit akan datang dengan sendirinya. orang lain boleh nampak. mungkin betul sebab akak kerja kat multinasional company, ada sop

      Delete
  4. alahai kesiannya kak ton
    take it as challenge
    kak ton boleh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yibayiba.....kak ton take positively

      Delete
    2. kak ton... control sikit ke excited annya itu. smp terselak kain.

      Delete