hari sejuk kan?....
tak pasang air-cond pun boleh tido leleh-leleh.
kalau sejuk perut mesti cepat keroncong
meh sini nak dengki... meh sini tengok kek lapis yang sedap dan senang ya amat nak membuatnya
dah pernah share resepi sebelum ni
tak pe, baby share lagi sekali untuk tatapan dan kopian semua
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 gram
- 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Panaskan susu segar,padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
bahan wajib yang kena ada adalah whipping cream, biskut marie, cream cheese
bahan tak wajib adalah tempat telur tu
ini dipanggil gula di atas penimbang digital
whipping cream yang dah siap dipukul
model bernama along ni jugak tak semestinya ada
motif dia berkeliaran kat sini jugak tak mampu dikesan
macam ni la cara nak menyusun biskut marie
susun ikut suka sendiri
bila dah susun, letak cream cheese
buat je la gitu sampai habis. yang penting cheese kena ada bahagian atas
lambat betul nak tunggu 6 jam
kalau 6 jam bahagi 2 boleh tak?...
penantian satu penyeksaan tau
kesimpulan, buatlah di waktu lepas makan. by the time perut lapar, dah bole makan
ooo mcm cheesekut jg ye
ReplyDeletemmg senang..cume malas ngn rajin jer..hehe
ReplyDeletenak cubalah nanti..thank you for sharing sis :)
ReplyDelete