Thursday 5 September 2013

Kek Lapis Cheese Persona



hari sejuk kan?....
tak pasang air-cond pun boleh tido leleh-leleh.

kalau sejuk perut mesti cepat keroncong

meh sini nak dengki... meh sini tengok kek lapis yang sedap dan senang ya amat nak membuatnya




dah pernah share resepi sebelum ni

tak pe, baby share lagi sekali untuk tatapan dan kopian semua

  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 gram
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.


bahan wajib yang kena ada adalah whipping cream, biskut marie, cream cheese

bahan tak wajib adalah tempat telur tu



ini dipanggil gula di atas penimbang digital



whipping cream yang dah siap dipukul



model bernama along ni jugak tak semestinya ada

motif dia berkeliaran kat sini jugak tak mampu dikesan



macam ni la cara nak menyusun biskut marie

susun ikut suka sendiri



bila dah susun, letak cream cheese

buat je la gitu sampai habis. yang penting cheese kena ada bahagian atas



lambat betul nak tunggu 6 jam

kalau 6 jam bahagi 2 boleh tak?...

penantian satu penyeksaan tau

kesimpulan, buatlah di waktu lepas makan. by the time perut lapar, dah bole makan


3 comments: