Thursday, 2 May 2013

Kari Daging Kerisik



Rindu mak di kampung ... rindu masakan mak

Dah namapun mak kita, berpuluh tahun tinggal sekali maka masakan mak adalah masakan yang paling enat, paling mantop di duni

Letak la chef dari new zealand, dari canada tetap tak boleh lawan mak kita


Untuk melepas rindu, jom masak kari daging berkerisik yang mak selalu masak




600 gram daging datang pinang - potong kiub
3 biji kentang - kupas, potong 4
1000ml santan cair
250ml pati santan
4 camca besar rempah kari (jadikan pes, masukkan kerisik)
1 1/2 camca besar kerisik
Garam

Bahan Tumis (racik halus)
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
3 biji buat pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang

Tumis semua bahan hingga naik bau. Masukkan rempah kari, tumis hingga terbit minyak dengan api sederhana.

Masukkan daging. Gaul rata, biar hingga daging kecut kemudian masukkan kentang. Tambah santan cair, gaul rata. Biar hingga kentang elok empuk

Masukkan pati santan, garam. Boleh juga masukkan tomato kalau suka. 

Dah ready untuk santapan



Kari ni sedap dimasak pekat. 
Kalau cair, kurang la umphhh, kurang la nikmat



Memang daging ni anak-anak punya favourite. 

Kalau rajin, buat la roti jala. 
Tatkala malas datang menjelma, beli je roti gardenia. 
Sure licin




klik like banyak kali kat masakan sendiri
:)



No comments:

Post a Comment