berjaya jugak impian buat nasi ayam untuk berbuka
dah berapa kali tertangguh usaha ni. bukan apa, memang senang nak buat tapi takut anak-anak tak dapat menerima
dah saiko anak-anak sebelum diorang pergi sekolah. bukan saiko apa, bagitau awal-awal supaya diorang dapat terima suratan yang berbuka nanti hanya ada ayam je. semua pun bakal redho dengan ketentuan ni
en. suami pun aku dah msg siap-siap. "hari ni masak nasi ayam je la". sepantas kilat reply "k".
gitu le kekdahnya bila dah patblas tahun kawin. kalau tigablas tahun sebelas bulan dulu aku msg, sampai boleh buat cerpen sms dia
kamera baru masih tak mandang, maka tangkap gambar dari tab je la. update blog tak seronok dari tab. aku upload gambar dari tab, kasi save dan edit dari laptop. sebab tu kadang-kadang korang nampak dalam masa seploh minit ada gambar lintang pukang tanpa tajuk dan kata-kata.
tu namanya blog berada dalam pembinaan dan pengapdetan
sup seperiuk vision lepas tolak sup untuk masak nasi. jangan memain, sup ni licin. tak payah penat-penat aku nak basuh periuk. lap je dengan tisu
hihihih... ingat aku sebegitu busuk dan kotor???
en. suami kata nak ayam yang garing. last-last aku persembahkan ayam yang rentung. walaupun rentung di luar tapi juicy di dalam. *tahniah untuk diri sendiri*
haaaaa... sori le darling, kicap tu punya pasal la.
resepi copypaste secara langsung dari blog filla
NASI AYAM
3 pot beras (untuk keluarga kecilku)
basuh beras bersih-bersih dan toskan
lemak dan kulit ayam (jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)
3 sudu majerin
(bahan tumbuk)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
* on kan rice cooker anda.. bila dah panas, masukkan majerin.. tumis bahan tumbuk hingga perang.. masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis sekali ya.. kemudian masukkan beras tadi dan kacau rata-rata hingga wangi.. membunuh ok bau dia time ni.. hahah.. kemudian masukkan sup dari rebusan ayam.. jangan banyak sangat air takut nasi menjadi lembik.. kurang tak pe.. Ok!! siap nasi ayam!!!! kalau sup tak cukup, pepandailah korang tambah air biasa ke apa.. hehehe
SUP
potongan ayam
(bahan tumbuk)
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci halia
1 kiub ayam
daun sup
daun bawang
bawang goreng
*tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu.. campak kiub ayam.. masukkan garam.. bila ayam dah masak, tutup api.. keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam.. campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan ;)
AYAM
Bahan perap
sos tiram
kicap cair
kicap manis
madu
3-4 titik minyak bijan
Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat.. potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam :)
KUAH LADA
4-5 lada hidup (merah)
1 biji bawang putih
sedikit gula
sedikit garam
1/2 sudu kecil cuka
2 sudu makan cili sos
*blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan masing-masing)
KUAH KICAP
*Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis..
best nyer nasi ayammmmm... sama la kita..leceh update dgn tab. maklumlah jari jemari bak lesung batu ;-)
ReplyDeletep/s akk nk tanya biskut apa yg akk pakai utk tiramisu hantaran tu ye? jenama apa?
ReplyDeletenasi ayam mmg sedap..abai kan saja walaupun kalernya gitu,kan..janji licin ditelan..
ReplyDeletebiskut ladyfinger @ biskut tiramisu. brand apa2 je akak tibai, sama je rasa dia
ReplyDeletemmg licin. 6 pot beras hilang dari pandangan
ReplyDelete