Sunday, 20 January 2013

Asam Pedas Kelapa Ikan Salmon



yu hu.... labah-labah datang menerpa dalam mimpi indah semalam
tanya kot-kot dia boleh sewa blog aku 

amboi ko labah-labah, lawak ganas dan kurang ajar nampaknya

baru je dua tiga hari tak update ko dah mampu nak menghina
sentap mak dengan ko wahai labah-labah
laser yek,,, belajar kat mana ni?

pegi intai tajuk tu... asam pedas kelapa ikan salmon
buntu mana nak cari kelapa ikan salmon?

hehehehh .. tpyo error la darling
konon taip pantas macam juru trengkas, ujung-ujung salah berlambak

kepala ikan salmon, beli kat jusco. orang kata kepala ikan salmon sedap buat asam pedas
jom kita jangan percaya membuta tuli, try dulu baru tau sedap ke tak





watak utama adalah 1 kepala ikan salmon - potong 4
kalau nak nampak banyak, boleh potong 24

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1 biji buah keras
3/4 cawan cili kisar
1 cawan perahan air asam jawa
1/2 ikat daun kesum


blend halus bawang merah, bawang putih, belacan, dan buah keras

tumis bahan kisar dan cili sampai naik bau dan garing. bila dah menepati citarasa, masukkan air asam jawa. kacau sebati, biar sampai mendidih. 

masukkan ikan dan daun kesum. kacau sebati. masukkan garam dan perasa.
jangan masak terlalu lama, nanti ikan jadi keras.





tunggu komen dari tukang makan dan pengomen tegar yakni en suami yang pergi kerja kejap tapi tak balik-balik lagi sampai sekarang. 

pegi mancing la tuuuuuuuuuuu
jangan nak membongak





pendapat aku????..
entah la, aku bukan penggemar ikan tegar
ada aku makan, tak de aku diam


2 comments:

  1. sdapnye....sy suka gak mkn ikan...kalu wat msk asm mmg feberet....

    ReplyDelete