ni salah satu favourite abah yang kat kampung. semalam teringat lebih dengan abah maka marilah kita buat bubur sum-sum ni
kenapa orang panggil bubur?... kat celah mana yang ada ciri-ciri bubur itu?... nanti nak tanya kat chef wan bila dia datang beraya
semangat berapi-api betul, dapat aku rasa letupan pop dalam jiwa. sebelum ambik barang kat nursery, beli le kelapa separuh. apa kelas buat sum-sum tapi guna air je, mesti le ada kesan lemak dan unsur kegemukan di situ
1/2 cawan tepung beras
1 cawan santan
1/2 cawan air
1/4 sudu garam
sikit pandan paste
leburkan semua dalam periuk, ramas ketulan tepung. bila dah sebati, pasang api sebab kalau tak pasang api sampai raya ketujuh pun belum jadik sum-sum. tutup api bila adunan dah pekat dan meletup
Letak dalam bekas, simpan dalam peti ais. Sungguh membuka napsu bila tengah lapar
Air Gula
1/2 cawan gula merah
1/8 cawan gula
1/2 cawan air
1 helai daun pandan, simpulkan
Tenggek semua dalam periuk. Tutup api bila gula dah hancur dan sedikit pekat. Tak payah tunggu dia meletup sebab takkan meletup.
dapat sikit je, dalam 3 ketul je. memang sengaja buat sikit sebab cuma mulut sendiri je yang makan benda ni, aku jamin lima ratus peratus. sebelah mata pun diorang tak pandang
satu setengah bekas makan waktu berbuka, balance makan masa sahur.
huhhh.. puas hati. nanti nak buat lagi sebab air gula ada lagi
uiii best tu...
ReplyDeleteyg ni mmg best
ReplyDelete